SASTANAK U MOSTARU: Vučić i Kolinda razgovaraju o blokiranju Srbije u EU
Foto: Fonet

Stabilnost regiona prioritet

SASTANAK U MOSTARU: Vučić i Kolinda razgovaraju o blokiranju Srbije u EU

Politika -

Iako mu to u predizbornoj kampanji neće doneti ništa, naprotiv, Vučić je odlučio da ide u Mostar i vidi se sa Izetbegovićem i hrvatskom predsednicom

Beograd - - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, u Mostaru, kako bi razgovarao o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evropskih integracija Srbije. Kako dnevnik Danas saznaje iz diplomatskih izvora, danas se radilo na organizovanju neformalnog susreta Vučića i Grabar Kitarović kako bi razgovarali o tom problemu.

"Nemamo mi nikakav spor sa Hrvatskom, ne znam šta se dešava u Briselu, ne znam ni kakvo je vreme u Briselu", rekao je Aleksandar Vučić, istakavši da je Srbija "sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatskog blokiranja prepušta evropskim institucijama".

"Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Grdelici, gde je otvorio jednu deonicu na Koridoru 10.

"Ako hoćete, hvala vam, ako nećete - opet hvala, kako vam je volja, samo nemojte da pričate da smo u sporu", rekao je premijer i podsetio da je zakon kojim je regulisano pitanje izbora predstavnika manjina u parlament usvojen pre nekoliko godina, kao i zakon o nadležnosti nacionalnog pravosuđa u suđenjima za ratne zločine.

Vlada Srbije "za sada" ne planira da menja zakon o nadložnostima za procesuiranje ratnih zločina. To je, međutim, zakon na čiju neophodnost izmene je Evropska komisija više puta ukazivala, i to pre uslovljavanja Srbije od strane Hrvatske.

Takođe, premijer Vučić imaće sutra sastanak u Mostaru i sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem na kojem će razgovarati o, kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, regionalnim problemima.

"Iako mu to u predizbornoj kampanji neće doneti ništa, naprotiv, Vučić je odlucio da ide u Mostar", rekli su Danasu sagovornici u Vladi Srbije, koji su zahtevali anonimnost.

Oni napominju da cilj razgovor o regionalnim problemima, a ne samo predstavljanje privrede.

"Premijer ide u Mostar kako bi ne samo predstavio srpsku privredu, vec i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i sa Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarovic, ali i sa Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem", ističu sagovornici Danasa.

Oni prenose da Vučić smatra da je "prioitet Srbije stabilnost u regionu, bez koje nema ni ekonomskog napretka".

Podsetimo, Vučić je najavio posetu Mostaru i razgovor sa Izetbegovićem, nakon presude Radovanu Karadžiću i najavu Izetbegovića da bi BiH mogla ponovo da pokrene tužbu za genocid protiv Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja