ŠEŠELJ NA SASLUŠANJU: Odazvaću se pozivu srpskog suda, ali u Hag se ne vraćam
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda uputilo poziv

ŠEŠELJ NA SASLUŠANJU: Odazvaću se pozivu srpskog suda, ali u Hag se ne vraćam

Politika -
BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu uputilo je poziv lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešlju za saslušanje povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje toj instituciji, u kojoj 31. marta treba da mu bude izrečena prvostepena presuda po optužbama Haškog tužioca.

Saslušanje je zakazano za 10. mart, a Šešelj je najavio danas na konferenciji za novinare da će se odazvati pozivu sprskog suda.

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, Šešelja će saslušati sudija za prethodni postupak, i potom odlučiti o ispunjenosti uslova za njegovo izručenje. Odluku će doneti rešenjem, a ono može da glasi da se zahtev usvaja ili da se odbija. U oba slučaja postoji pravo žalbe o kojoj će odlučiti krivično vanpretresno veće suda od troje sudija.

Ukoliko se pravosnažno odluči da su ispunjeni uslovi za izručenje Šešelja, sprske vlasti će morati da ga uhapse i izruče Hagu, pošto je Šešelj ranije najavio da se u Hag neće dobrovoljno vraćati.

Šešelj se 2003. godine u februaru dobrovoljno predao Tribunalu, iz kog je pušten da se brani sa slobode u novembru 2014. godine. Međutim, Hag je nekoliko meseci kasnije zatražio od Srbije da Šešelja uhapsi i izruči Tribunalu, što do sada nije učinjeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track