VUČIĆ O KOSOVU I ULTIMATUMU IZ BRISELA: Pred Srbijom su teški dani
Foto: Printscreen

Palata Srbija

VUČIĆ O KOSOVU I ULTIMATUMU IZ BRISELA: Pred Srbijom su teški dani

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas uživo iz Palate Srbija posle sastanka u Beogradu sa predsednikom kineske kompanije Huavej za centralnu i istočnu Evropu i nordijski region Tangom Saomingom.

Premijer je pre svega govorio o Kosmetu i briselskom ultimatumu Srbiji u kojem se bukvalno traži da se ona odrekne svoje imovine na Kosmetu. Premijer je naglasio da je zabrinut zbog tačaka 9. i 11. koje su se razmatrale u okviru briselskog dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine.

(VIDEO) ĐURIĆ O ULTIMATUMU IZ BRISELA: Od Srbije se traži da se odrekne imovine Telekoma na Kosmetu!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vučić je rekao i da su pred nama teški dani kada je reč o Kosmetu i da ćemo morati da se izjasnimo o važnim stvarima koje bi mogle imati značajne posledice za Srbiju. Vučić je objasnio da je reč o Akcionom planu za Telekom.

- Nisu nam potrebni ni ratovi, ni sukobi - naglasio je Vučić danas u Palati Srbija.

"Bio sam i ostao protiv podizanja zidova"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da i dalje nije spreman da podiže zidove oko Srbije."Bugarska podiže zidove prema Turskoj i Grčkoj. U našoj vladi čini mi se postoji nesumnjiva većina koja je za podizanje zidova. Hvala im što to pitanje ne postavljaju na vladi, jer bih morao da odmah da se sklonim, pošto je to nešto protiv čega sam bio i ostao i danas", rekao je Vučić.

"Ne bih govorio da je reč o ultimatumu, reč je o razgovorima koje smo vodili u Briselu", rekao je Vučić, osvrćući se na izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da se Srbija nalazi pred ultimatumom.On je objasnio da nije reč bukvalno o ultimatumu, ali da se pred Srbiju stalno stavljaju politički uslovi koji se uvek tiču Kosova i Metohije, a da takvih uslova za druge kandidate nema, te da u takvim okolnostima moramo biti svesni da, kako je rekao, "ako budemo odbili neće nam otvoriti poglavlja".On je podsetio da je sporazum o telekomunikacijama potpisan u avgustu prošle godine, ali da postoje različita tumačenja, te da je pitanje imovine jedno od njih.

"Veoma je teško doneti pozitivnu odluku o tome, ali je teško doneti i negativnu odluku o tome, jer znate sa kakvim se političkim posledicama suočavate. Merićemo kakvu ćemo odluku doneti, pokušaćemo još nešto da promenimo i donećemo najbolju odluku u interesu Srbije", rekao je Vučić.U tom smislu je i prokomentarisao da mu nije drago što je šef Kancelarije KiM Marko Djurić izašao u javnost sa izjavom da se nalazimo pred ultimatutumom."Bez obzira što je pohvalno govorio o meni kao predsedniku vlade, mene je doveo u najtežu situaciju, jer ako to prihvatimo biće da sam doneo nešto protiv svog naroda, a ako ne prihvatimo bićemo mi direktno odgovorni za eventualno tešku političku situaciju", rekao je Vučić.Vučić je rekao da je pred njega došao papir o kome treba da e izjasnimo i o kojem nema pregovora, biti doneta odluka narednih dana.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Videću kako i šta da predložim našoj vladi i pregovaračkom timu. Reč je o veoma teškim stvarima i posledice su za nas ozbiljne u svakom pogledu", rekao je Vučić.On je primetio da se prema Srbiji i inače primenjuju teži aršini prema nekim drugima.

"Važna su poglavlja, mir i stabilnost važniji"

Premijer Aleksandar Vučić uveren je da će izveštaj Evropske komisije biti pozitivan po Srbiju, te poručuje da ima mnogo pitanja koja će postaviti, ali da čeka da vidi izveštaj u pisanoj formi."Srbija je suverena i nezavisna zemlja. Verujte mi mnogo mi je stalo do izveštaja EK, ali mi to trenutno nije prva briga. Mnogo važnije mi je da se sačuva mir i stabilnost u regionu od toga koliko će da me 'lupaju motkom po glavi' i koliko će toga izgovoriti protiv vlade u Beogradu", rekao je Vučić novinarima povodom pisanja medija o sadržaju predstojećeg izveštaja EK o napretku, zamerivši pri tome pojedinim medijima što ističu samo zamerke na račun Srbije u tom izveštaju.

Izrazivši uverenje da će izveštaj biti pozitivan, Vučić je rekao da oni koji hoće namerno da izvuku negativne delove i predstave Srbiju i EU u pogrešnom svetlu to svode na "neke skupove homoseksualaca".To, kako je dodao, nije fer prema EU ni prema Srbiji.Vučić je uveren da će EK pre svega pohvaliti ono što je najvažnije, a to su ekonomski rezultati."Sve što radimo je zbog ekonomije jer moramo da postignemo i dostignemo bolji životni standard za građane", podvukao je on.

"Nama mogu da kažu da smo šaka jada i ništa, i da šalju novac raznim nevladinim organizacijama da nas maltretiraju zbog tri barake. Ima li tu pravde, nema, moramo da naviknemo na to da se borimio i izborimo za bolji status Srbije i našeg naroda i uradimo sve što možemo da ne otežamo sitauciju", rekao je Vučić i dodao da u vezi sa KiM ništa nije lako.Vučić je objasnio da je sporazum o telekomunikacijama potpisan prošle godine u Briselu, a da se sad razgovara o akcionom planu u kojem dve strane nisu saglasan u vezi sa tačkama 9 i 11, koje ne prihvata prištinska strana i EU, a koje se tiču imovine.

"Naš strah da će na osnovu tog sporazuma da tumače i druge stvari za imovinu, pa će reći da i Gazivode i Trepča pripadaju Prištini, a ne pada nam na pamet da im damo na 'dobar dan, izvolite'", rekao je Vučić.Vučić je rekao da je tim Beograda prošle nedelje razgovarao u Briselu sa Prištinom, da je u četvrtak samo jedna rečenica trebalo da se imeni u akcionom planu da bi ga Beograd prihvati, ali je već u petak rečeno da to više ne važi.

"Razgovaraću s roditeljima gardista, niššta ne žželim da krijem"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je spreman da razgovara sa roditeljima ubijenih gardista. "Nisam ni tužilac ni sudija, ali je moja obaveta da razgovaram sa svima koji misle da mogu da pomognu u rešavanju slučaja. Ništa ni od koga ne želim da krijem", rekao je odgovarajući na pitanja novinara.

Vučić je naglasio da će, iako ima veoma gust raspored, dati sve od sebe da nađe vremena da vrlo brzo razgovara sa roditeljima poginulih gardista.

Podsetimo, sastanku u Palati Srbija prisustvovali su i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i direktor kompanije Telekom Srbija Predrag Ćulibrk. Posle toga biće predstavljen projekat modernizacije srpske fiksne telefonije "ALL-IP".Telekom Srbija i Huavej predstaviće projekat "All-IP transformacije", čime će napraviti prekretnicu u razvoju telekomunikacija u Srbiji.

Na osnovu ugovora potpisanog juna ove godine, prilikom posete predsednika Kine Si Đinpinga i delegacije kineskih ministara i privrednika Srbiji, Telekom će, u saradnji sa kompanijom Huavej, započeti proces modernizacije svoje fiksne telekomunikacione mreže.Kako je predviđeno svi fiskni telefonski priključi korisnika srpske kompanije biće prebačeni na IP (internet protokol) tehnologiju.

Ugovorom Telekom investira do 150 miliona evra kako bi, kroz saradnju sa kompanijom Huavej, svojim korisnicima ponudio najkvalitetniji servis, pre svega, u domenu fiksnog interneta i multimedije.Projekat modenizacije fiksne telefonske mreže će između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika pre svega u urbanim sredinama bude realizovan na optici FTTH gde se korisničke brzine mogu kretati i do jedan gigabit u sekundi.Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa, pa će svaka porodica moći da uživa u 4K video uslugama.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track