Sednica Skupštine Srbije o novoj vladi

(KURIR TV) OPOZICIJA NAPUSTILA SEDNICU: Ekspoze pratimo, ali ne iz restorana! U salu se ne vraćamo!

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Demokratske stranke, Pokreta "Dosta je bilo" i Socijaldemokratske stranke napustili su danas sednicu Skupštine Srbije na kojoj mandatar Aleksandar Vučić obrazlaže program i ciljeve nove vlade. Sednica je počela u 14 sati.

Pomenute stranke tražile su da se sednica održi u zakonskom roku, a to je nedelju dana od predaje predloga a, kako su naveli, prošlo je samo 24 sata. To je i bio razlog njihovog negodovanja. Pošto su potom od predsednice parlamenta Maje Gojković zatražili odlaganje sednice, a to im nije dozvoljeno, oni su sednicu napustili.

Foto: Milica Jeremić
Foto: Milica Jeremić

- Poslanici ove tri stranke ekspoze prate iz svojih prostorija u Skupštinji i kako su naglasili nisu u restoranu, ali ne žele da učestvuju u sednici - poručili su iz hola skupštinskog zdanja po izlasku iz sale.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

U sali su ostali opozicioni DSS, radikali i LDP.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Socijaldemokratska stranka (SDS ) pitala je danas mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića zašto je raspisao izbore u aprilu "kada je ovakva vlada mogla biti formirana i prostom rekonstrukcijom" i "čime pravda bacanje novca gradjana Srbije" potrošenog zbog održavanja tih izbora.

"SNS u skladu sa svojom politikom obmana, zloupotrebljava instituciju demokratskih izbora, praveći od njih praktično svoje stranačke konvencije i da se vanredni parlamentarni izbori raspisuju od 2012. godine bez ikakve potrebe i efekta", naveo je SDS u saopštenju.

Podsetimo, opozicija je na početku sednice negodovala da je sednica parlamenta na kojoj se bira nova vlada zakazana u kratkom roku i da nisu imali dovoljno vremena da se pripreme, te da daju primedbe koje bi pomogle novoj vladi u budućem radu.

Mandatar je zahvalio poslanicima koji su ostali da čuju njegov ekspoze i ocenio da su oni koji su napustili sednicu pokazali da ne poštuju ni građane Srbije, jer je njihov posao da čuju ekspoze mandatara i onda daju komentare.

Vučić: Narod ih izabrao, a oni ni da čuju ni da slušaju

- Narod ih je izabrao da slušaju ekspoze i da posle iznesu primedbe, ali je jasno da je deo opozicije to uopšte ne zanima, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić."Narod ih je izabrao da slušaju i da posle toga mogu da daju primedbe, ali građani sada mogu da vide da oni nisu došli ni da čuju ni da slušaju", rekao je Vučić, komentarišući izlazak poslanika DS, SDS i DJB iz skupštinske sale.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On je naveo da, dok su on i njegov tim danonoćno radili, pojedini su došli samo da sednu, da iznesu poneku uvredu, da odu do restorana, uzmu dnevnice, te da tako završe svoj posao.Vučić je, tokom govora, rekao da su poslanici dobili samo deo ekspozea, da su im podeljene samo osnove.Rekao je i da neće čitati ceo ekspoze, već će jedan deo govoriti "iz glave".

(M. Jeremić/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track