VLADA SPREMA ODGOVOR: Šešelja neće hapsiti i slati u Hag do izbora
Foto: Dragana Udovičić

Saznajemo: Ovako će iz Nemanjine odgovoriti na zahtev Tribunala

VLADA SPREMA ODGOVOR: Šešelja neće hapsiti i slati u Hag do izbora

Politika -
Šanse da lider radikala bude isporučen na izricanje presude 31. marta u ovom trenutku su minimalne

BEOGRAD - Vlada Srbije, po svemu sudeći, lidera SRS Vojislava Šešelja neće isporučiti Haškom tribunalu pre izbora, saznaje Kurir.

Prema informacijama koje smo dobili u Vladi, male su šanse da država ispuni zahtev tribunala da šefa radikala izruči kako bi 31. marta prisustvovao izricanju presude u postupku koji se vodi protiv njega.

- Konačna odluka još nije doneta. Kako zasad stvari stoje, Šešelj neće biti uhapšen i poslat da prisustvuje izricanju presude. Procene su da bi to bilo loše za političku situaciju u Srbiji uoči izbora - navodi naš izvor.Haški sud je, podsetimo, pre četiri dana naložio Vladi Srbije da preduzme sve neophodne mere i obezbedi prisustvo lidera SNS na izricanju presude. Kako su precizirali, Beograd ima rok da do 15. marta obavesti tribunal o problemima koje bi mogao da ima u sprovođenju naloga.Vlada će, prema pisanju medija, u roku odgovoriti na zahtev i tražiti da Hag odloži ovu odluku, ali i navesti da bi hapšenje Šešelja u jeku izborne kampanje uticalo negativno na političku stabilnost u zemlji. Takođe, kako su naveli pojedini mediji, Beograd će izneti stav i da se lideru SRS bez ikakvih osnova odugovlačio proces.Komentarišući mogućnost da bi za izbore ipak mogao da bude u Beogradu, Šešelj za Kurir kaže da već ima spremljenu taktiku za posle izbora.- Ne znam da li će me ili ne isporučiti pre izbora. Ali može se vrlo lako desiti da ja posle izbora formiram radikalsku vladu i onda ću početi da isporučujem neke ljude zbog nepoštovanja haškog suda - planira Šešelj.Kako dodaje, na spisku za hapšenje biće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali i ministar rada Aleksandar Vulin.- Nikolić je bio predsednik mog tima za pomaganje odbrane, pa je, ako je bilo ikakvih nepravilnosti, on zbog svega toga kriv i zato mu sleduje hapšenje. Na spisku je i Vulin jer je rekao da sam ja pušten da bih pravio haos po Srbiji i da bih destabilizovao Srbiju. To je flagrantno nepoštovanje suda - kaže Šešelj.

Pavle JevremovićOČEKUJEM KOMPROMISBivši ambasador Srbije u UN Pavle Jevremović očekuje da Beograd i Hag postignu kompromis o isporučivanju Šešelja.- Mislim da nećemo otići toliko daleko da stignemo do bilo kakvih mera institucija UN, pre mislim da će se naći na sredini. Neke ustupke će morati da napravi Beograd, neke Hag, jer nikome ne odgovara zaoštravanje situacije - napominje Jevremović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track