VUČIĆ O OTVARANJU POGLAVLJA: Želim da verujem da Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu
Foto: Printscreen

Odluka moguća već danas na Samitu u Parizu

VUČIĆ O OTVARANJU POGLAVLJA: Želim da verujem da Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu

Politika -

PARIZ - Predsednik vlade Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da će pitanja otvaranja poglavlja biti rešeno danas, tokom Samita o Zapadnom Balkanu.

- Želim da verujem da Hrvatska želi dobro svom srpskom susedu i da će oni taj napor danas da učine. Ako učine, hvala, ako ne učine opet hvala - rekao je Vučić novinarima u Parizu. Vučić je rekao da bi tokom dana trebalo da se sastane s komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, te da očekuje dobre rezultate.

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Hrvatska danas povlači blokadu poglavlja 23?!

- Velika Britanija je skinula rezervu sa Poglavlja 23, ostala je jedna zemlja. Imaćemo priliku da sa njima razgovaramo, kao i sa evropskim zvaničnicima - rekao je Vučić. On je rekao da se nada da će otvaranje poglavlja moći da bude rešeno danas. - Ako ne bude danas, biće rešeno neki drugi put - rekao je Vučić.

O Hrvatskoj

Upitan da li je istina da je Hrvatska delegacija spremila "koaliciju" protiv srpske delegacije u Parizu, Vučić je rekao da to ne bi tako nazvao, ali da svaki put ima pokušaja da se Srbija "skrajne".U ovom trenutku to nije realno i moguće, rekao je Vučić i naglasio da će dobre odnose sa Srbijom danas na samitu podržati i Slovenija i Crna Gora i Albanija.

VUČIĆ: U Parizu nisam čuo nijednu primedbu na račun Srbije

- I prošle godine pred Beč imali ste sastanak koji je zakazao (raniji hrvatski premijer Zoran) Milanović u Dubrovniku, gde je trebalo da se govori o projektima koji bi isključili Srbiju, pa to nije prošlo. Ove godine bi takve stvari imale neuporedeivo manje šanse za uspeh - rekao je Vučić i dodao da je Srbija svojim ugledom uspela da sačuva relativno snažnu poziciju zemlje.

O Nemačkoj

Upitan da li će Nemačka da "pritiska" Hrvatsku, Vučić je rekao da u svom rečniku ne koristi reč "pritisak", ali da veruje da će biti moguće da do kraja dana "bar znamo na čemu smo".

(FOTO) NA MARGINAMA SAMITA U PARIZU: Vučić se sastao sa Milerom i Ramom

- Ako žele da otvore, hvala, ako ne žele, nikom ništa. Verujem da to bez pritisaka može da bude rešeno danas - rekao je Vučić i dodao da od svojih sagovornika nije čuo nikakve primedbe. Vučić kaže da je Srbija uradila više dobrih stvari u ekonomiji i da će u tom pravcu nastaviti i dalje, kao i da je politički put popločan brojnim problemima koji se moraju rešavati na višegodišnjem nivou.

- Moramo da rešimo političke probleme da bi ekonomski put išao uzlaznom putanjom kao do sada - naglasio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track