VUK JEREMIĆ ZA KURIR: Boriću se do pobede u UN!
Foto: Nemanja Pančić

I mi kandidata za trku imamo

VUK JEREMIĆ ZA KURIR: Boriću se do pobede u UN!

Politika -

Daću sve od sebe da predstavim Srbiju u najboljem svetlu, imamo šansu da povećamo ugled naše zemlje u svetu, poručio nekadašnji ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Vuk Jeremić sada je i zvanično u trci za generalnog sekretara UN pošto ga je Vlada Srbije juče imenovala za svog kandidata za ovu prestižnu funkciju.

Prema saznanjima Kurira, Jeremić je o svojoj kandidaturi saznao istog dana kada je u Nemanjinoj doneta ova odluka i prvim avionom je otputovao iz Beograda za Njujork. Razlog za ovakvu žurbu je činjenica da je predstavljanje kandidata počelo juče.Vest da je kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić je dobio depešom iz srpskog ministarstva spoljnih poslova.

- Stiglo mi je obaveštenje da je na sednici Vlade odlučeno da budem srpski kandidat. Prvo su mi čestitali najbliži saradnici i moja savetnica za medije Vesna Sekerezović. U prošlosti su potcenjivali naše šanse za predsedavanje Generalnoj skupštini UN i OEBS, pa smo mnoge iznenadili. Sad će biti mnogo teže, ali borićemo se da pobedimo - rekao je za Kurir Jeremić.Na pitanje da li je tačno da ima jaku podršku Rusije za svoju kandidaturu, Jeremić kaže:- U ovakvim situacijama uobičajeno je da sve stalne članice Saveta bezbednosti ne otkrivaju sve karte - kaže Jeremić.Interesi velikih silaNaš kandidat za genseka svetske organizacije zahvalio je Vladi Srbije na poverenju i obećao jaku trku.- Daću sve od sebe da predstavim Srbiju u najboljem svetlu. Imamo šansu da se poveća ugled naše zemlje u svetu i daću sve što je u mojoj moći da se predstavimo u najboljem svetlu. Učinićemo sve da se izborimo za termin za predstavljanje, iako smo već zakasnili, ali dodatni kvalitet Srbije u Njujorku jeste to što odlazimo s pripremljenim programom, platformom od 80 strana na kojoj je dugo rađeno, i nadam se da ćemo dobiti podršku većine - naglasio je Jeremić uoči puta u Njujork.U Veliku jabuku već su otputovali njegovi saradnici kako bi se izborili da, uprkos kašnjenju, Jeremić dobije priliku da se predstavi.- To neće biti jednostavan posao. Kampanja će biti naporna, u njoj učestvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mesecima. Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno. Ovo je jedna od najvažnijih funkcija i biće ukršteni interesi svih velikih sila, ali i drugih zemalja - upozorio je on i dodao da je od izuzetne važnosti učestvovati u toj trci.Dobra šansaBivši ambasador Srbije u UN Feđa Starčević smatra da je vest o odluci Vlade odlična jer njen kandidat ispunjava dva najvažnija kriterijuma za ovu prestižnu funkciju.- Jeremić je bio ministar inostranih poslova svoje zemlje i bio je predsednik Generalne skupštine UN. Bila bi velika šteta po Srbiju da smo propustili ovakvo odličnog kandidata, a i zaključci drugih zemalja bili bi po Srbiju katastrofalni da se ovo nije dogodilo - ocenjuje Starčević za naš list.Kako je objasnio, konkurencija je prilično oštra, ali Jeremić i te kako ima šanse u ovoj trci.- Ime budućeg generalnog sekretara će se razmatrati u svim mogućim krugovima, a Jeremić je uspostavio veoma dobre veze među ljudima koji mogu imati odlučujućeg uticaja na donošenje odluke - naglašava naš sagovornik.Očekuje se da naslednik Ban Ki Muna bude poznat u jesen, a izabranik započinje petogodišnji mandat 1. januara 2017.

Sednica bez premijera i vicepremijeraZORANA GA AMINOVALASednici Vlade na kojoj je Jeremić postao kandidat za genseka UN predsedavala je Zorana Mihajlović, pošto su i premijer Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić bili van zemlje.

Ozbiljan kandidat na kladionicamaBRITANCI MU DAJU TREĆE MESTOPoznata britanska kladionica dala je Jeremiću velike šanse da dođe na mesto genseka UN jer je on iza sebe ostavio brojne svetske državnike i treći je na njenoj listi. Prema oceni ove kladionice, naš kandidat se nalazi ispred nemačke kancelarke Angele Merkel, Tonija Blera, ministarke spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić, visoke predstavnice EU Federike Mogerini, predsednika SAD Baraka Obame i britanskog premijera Dejvida Kamerona. Veće šanse od Jeremića imaju samo Helen Klark s Novog Zelanda i Irina Bokova iz Bugarske.

Jeremićevi rivaliBORBA S PUSIĆEVOM I LUKŠIĆEMMeđu kandidatima su i bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German, kao i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, bivša šefica bugarske diplomatije Irina Bokova, nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim...

Političari o srpskom kandidatuJanko Veselinović, pokret Preokret PREDIZBORNA VESTI ovo je predizborna vest kao i sve vesti koje ovih dana stižu iz Vlade. Jeremića su istakli za kandidata znajući da on kod velikog broja ljudi uživa određenu popularnost.Borko Stefanović, Levica SrbijeNAJVIDLJIVIJI KANDIDATU ovom trenutku Jeremić je najvidljiviji i najbolji kandidat u Srbiji i treba ga podržati. Bolje to nego ovoliko dugo ćutati. Mislim da su oklevali jer su znali da ne može da prođe, pa su sad iskoristili predizborni period da ga istaknu.Momo Čolaković, PUPSISKUSAN POLITIČARPozitivna odluka. Podržavam to što je Vlada istakla Jeremića kao kandidata, jer je on iskusan diplomata i bio je predsednik GS UN. Siguran sam da će, ako dođe na tu funkciju, doprineti da Srbija još više iskaže svoje interese i državnost.Aleksandar Đurđev,Srpska ligaODLIČAN POTEZVuk Jeremić je dobar kandidat i odlično je što se Vlada odlučila za nestranačku ličnost. Verujem da će raditi u interesu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja