UPOZNAJTE IGORA, NULTOG PACIJENTA SRBIJE: Posle godinu dana i dalje imam antitela! Takva popularnost kakvu ja imam, nikom ne treba
Foto: Privatna Arhiva

Igor Ðantar (44), nulti pacijent u Srbiji, priča za Kurir

UPOZNAJTE IGORA, NULTOG PACIJENTA SRBIJE: Posle godinu dana i dalje imam antitela! Takva popularnost kakvu ja imam, nikom ne treba

Specijal -

Čovek kome je 6. marta 2020, prvom u Srbiji, potvrđena korona sada se oseća dobro iako je mesecima po izlasku iz bolnice bio slab i umoran.

Igor Ðantar (44) nulti je pacijent Srbije i čovek o kome je cela zemlja pričala tog 6. marta, kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa kod nas. Godinu dana kasnije kaže da se dobro oseća iako je nekoliko meseci osećao jaku slabost. Godinu dana kasnije on i dalje ima više nego dosta antitela koja ga štite od virusa.

- Godinu dana posle zaražavanja osećam se dobro i sada nemam nikakve tegobe. Po izlasku iz bolnice bio sam jako oslabljen i umoran. Za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo je da prođe nekoliko meseci - kaže za Kurir Ðantar, koji priča i kako je sve počelo:

- Susret s opakim virusom krenuo je povišenom temperaturom. Bio sam toliko malaksao da nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta, na savet dobrog prijatelja dr Marka Martinovića, uradio sam laboratorijske analize i otišao u privatnu ordinaciju gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto mi se stanje nije popravljalo, posle dva dana opet sam otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća.

Ðantar odlazi u bolnicu u Subotici, gde mu uzimaju bris i šalju u „Torlak“, odakle je sledećeg dana, 6. marta, potvrđeno da je zaražen koronom.

Igor Đantar
foto: Privatna Arhiva

- U veoma lošem opštem stanju 7. marta prebacuju me u Klinički centar Vojvodine u Novi Sad. Primile su me i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama veoma sam zahvalan na svemu što su uradile za mene. Medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima. Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja KCV sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju i posle tri nedelje mogao sam se vratiti porodici - priča Ðantar i ističe da je prošle nedelje bio na kontroli i još ima dovoljan broj antitela, ali čim bude potrebno, vakcinisaće se.

Dr Nataša Gocić Perić bila je te noći između 6. i 7. marta s prof. Turkulov, kad im je stigao nulti korona pacijent u intenzivnu negu respiratornog centra Infektivne.

- Dok nije došao, nas dve smo razmišljale kakvog li je stanja, jedna drugu smo bodrile. Kad je stigao, nismo ni razmišljale o koroni, bile smo kompletno obučene i zaštićene. Više smo se plašili kako će proći, bio je srednje teška klinička slika - priča za Kurir dr Nataša Gocić Perić.

Postao poznat

TAKVA POPULARNOST NIKOME NE TREBA

Činjenica da sam nulti pacijent u Srbiji promenila mi je život, kao i svima u našoj zemlji: shvatili smo da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve. Takva popularnost nikome ne treba - kaže Ðantar.

Ona ističe da je malo pričao kako bi čuvao dah i skoncentrisao se na disanje.

- Bio je samo na kiseoniku. I nekako mi je stalno kroz glavu išla misao šta ako bude morao da se intubira. To smo do tada gledale samo u reportažama iz kovid bolnica po svetu. Još se sećam tog njegovog uplašenog pogleda. Oba plućna krila zahvaćena, više desno. Bodrile smo ga, govorile da čuva dah, da će sve biti u redu. Govorio je samo da je iscrpljen - seća se dr Gocić Perić dramatične noći i dana jer obe doktorke nisu mrdale od nultog pacijenta.

Kurir.rs/J.S.Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track