NIJE IH KOŠTALO NI DINARA: Meštani Vodica i Selišta sami izgradili autobusko stajalište
Foto: Milen Djordjevic

Moba kod Prokuplja

NIJE IH KOŠTALO NI DINARA: Meštani Vodica i Selišta sami izgradili autobusko stajalište

Srbija -
Meštani su ga napravili od drveta, blata i slame, a pokrili su ga starom ćeramidom
1 / 2 Foto: Milen Djordjevic

PROKUPLJE - Meštani sela Vodice i Selište u opštini Prokuplje sami su izgradili autobusko stajalište koje će koristiti stanovnici oba sela.

Stajalište ih nije koštalo ni dinara, jer su ga izgradili od drveta, blata i slame a pokrili su ga starom ćeramidom.Inicijator akcije Dragan Eraković, koji se iz Prokuplja vratio u svoj rodni kraj pre mnogo godina i započeo farmersku proizvodnju ovaca, kaže da je ovim želeo da nagovesti redovnije autobuske polaske iz ovog kraja, jer bi to značilo veći broj stanovnika u kućama rasutim po obroncima Vidojevice.

- Ovu našu autobusku stanicu napravili smo od prirodnih materijala, od drveta iz naših šuma i blata, sa krovom na četiri vode i pokrili je ćeramidom, kao što su naši preci gradili kuće - objašnjava Eraković.

Pojašnjava da su autobuski polasci iz ovog kraja retki pa su zato morali da izgrade stajalište, kako bi oni koji čekaju imali gde da se sklone.

Nakon napornog rada dvadesetočlane ekipe, usledio je i tradicionalno bogat ručak, koga su pripremili žitelji ovog kraja za svoje goste i učesnike mobe.

Pomogli planinari

Članovi Planinarsko smučarskog društva Toplica iz Prokuplja pomogli su oko uređenja prilaza stajalištu.

-Mnoge planinarske akcije realizovali smo u ovom kraju. Uvek smo nailazili na dobrodošlicu ovih gorštaka, koji žive na padinama Vidojevice, zato smo danas došli da im pomognemo i zajedno uredimo ovo mesto - rekao je Darko Žarić, predsednik Planinarsko smučarskog društva Toplica iz Prokuplja.

Žarić je naglasio da su i u ovom kraju obeležene pešačke staze Male topličke transverzale i da ovaj objekat može da služi i planinarima za odmor i sklonište od lošeg vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track