Jug Srbije gori zbog nesavesnih ljudi

Jug Srbije gori zbog nesavesnih ljudi

Srbija -
Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu oktobra 2010, predviđena je novčana kazna do 50.000 dinara

LESKOVAC/VRANJE - Na području Leskovca u proteklih osam dana registrovano je četrdeset požara, dok ih je okolini Vranja u istom periodu zabeleženo više od pedeset. Požari su se uglavnom dešavali na otvorenom, a povređenih u njima nije bilo.

U ove dve policijske uprave navode da se požari najčešće javljaju kao posledica obavljanja poljskih radova, čišćenja obradivih površina i spaljivanja ostataka, kao i zbog nesavesnosti lovaca i izletnika koji na otvorenom prostoru lože vatru, odakle se plamen proširi prema livadama, šumama, voćnjacima i građevinskim objektima.

I u Smederevu za šest dana 66 požara

Na teritoriji nadležnosti Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu od 17. do 23. marta bilo je 66 požara na otvorenom prostoru, a istovremeno je podneto šest zahteva za prekršajni postupak protiv osoba koje su ložile vatru, saopšteno je danas iz tog odeljenja.
Zabranjeno je ložiti vatru i spaljivati suvu vegetaciju, korov, nisko rastinje, biljne ostatke i smeće, na otvorenom prostoru, uključujući i dvorišta.
Pored pojačanog nadzora inspektora za preventivnu zaštitu i pripadnika vatrogasno-spasilačke jedinice Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu, angažovani su i policajci na sprečavanju paljevina i identifikaciji onih koji lože na otvorenom.
Vranjska policija saopštila je da se u drugoj polovini marta ove godine, na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga, dogodilo više od 50 požara na otvorenom prostoru, livadama i šumama.
Izazivači su, kažu u policiji, i nesavesni vozači koji kroz prozor automobile izbacuju neugašene opuške cigareta i tako izazivaju požare pored puta.
Iz policije stalno apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom i upozoravaju da se požarima nanosi "nenadoknadiva šteta" obradivom zemljištu, voćnjacima, vinogradima i drugim poljoprivrednim kulturama. "Najveći broj ovih požara izazvan je nepažnjom ili nesprovođenjem propisanih mera zaštite od požara", saopštila je Policijska uprava Vranje.
Loženje vatre u šumi i spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka je zabranjeno zakonom, a lice koje je ovim radnjama izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.
Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu oktobra 2010. godine, za lica koja ne poštuju pomenute zabrane predviđena je novčana kazna do 50.000 dinara a u slučaju nastanka veće materijalne štete, protiv pojedinaca biće pokrenut postupak utvrđivanja krivične odgovornosti.
I pored ovih upozorenja i zaprećenih zakonskih sankcija požari su i dalje česti na jugu Srbije, a do sada nije zabeleženo da je neka gradska služba preventivno delovala u smislu upozoravanja građana ili kontrole na terenu.
Na jugu Srbije su prošle jeseni po nekoliko dana goreli požari koje su vatrogasne jedinice uz mnogo napora uspevale da lokalizuju zato što se područje na kome su se javljali prostiralo na velikoj površini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track