KIKINDA: Vučić sutra sa premijerom Rumunije Pontom otvara novi granični prelaz!
Foto: Saša Urošev

Nakovo- Lunga

KIKINDA: Vučić sutra sa premijerom Rumunije Pontom otvara novi granični prelaz!

Srbija -
Premijeri Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Viktor Ponta ozvaničiće otvaranje međunarodnog prelaza treće kategorije koji je od Kikinde udaljen devet kilometara

KIKINDA - Uz prisustvo premijera Srbije i Rumunije, Aleksandra Vučića i Viktora Ponte, i drugih visokih zvanica, u subotu će se otvoriti granični prelaz Nakovo­ Lunga.

Nakon opsežne rekonstrukcije nekadašnjeg malograničnog prelaza koji je zatvoren 1.jula 2004. godine, deceniju docnije, rampa na ovom delu državne međe trajno će biti podignuta. Ovaj prelaz biće prekategorisan u međunarodni treće kategorije:

" U rekonstrukciju prelaza koji je od Kikinde udaljen devet kilometara, na srpskoj strani utrošen je 31 milion dinara. Sredstva za proširenje kolovoza, instaliranje automatske rampe, kontrolne kućice, ograde, kvalitetniju rasvetu i adaptaciju objekta u kom će boraviti carinska služba i policija, obezbedili su JP “Putevi Srbije”, opština Kikinda i Telekom Srbija­ kaže za Kurir Saša Tanackov, starešina Sekretarijata za lokalno ekonomski razvoj i turizam opštine Kikinda.

Od juna prošle godine, ovaj prelaz privremeno je otvaran 12 puta, a u proseku, koristilo ga je 1.450 putnika. Kad su nedavno u Kikindi održani “Dani ludaje”, iz Rumunije je došlo oko 3.000 gostiju, a najveći broj stigao je upravo preko ovog prelaza:­

" Značaj trajnog otvaranja prelaza Nakovo­ Lunga je nemerljiv. Protok ljudi i robe odvijaće se nesmetano. U ovom delu Banata, istog dana, planirano je otvaranje jos dva prelaza: Vrbica-Valkanj u opštini Čoka i Jaša Tomić­Fenj kod Sečnja. Međutim, oni će za putnike biti otvoreni koji dan kasnije, kad se okončaju preostali radovi. Ti prelazi imaće isti status kao i Nakovo­ Lunga-ukazuje Tanackov.

S.U.

Dodatna sredstva

Kako je ranije najavljeno, Srbiji i Rumuniji na raspolaganju će biti dodatna sredstva, između četiri ipet miliona evra iz IPA cilkusa prekogranične saradnje. Ta sredstva iskoristiće se kako bi se ovatri prelaza dovela na nivo šengenskog standarda.

Ministri na otvaranju

Svečanosti povodom otvaranja grančnog prelaza Nakovo-Lunga, pored ostalih, prisustvovaće ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Bratislav Gašić, ali i Gabrijel Oprea, potpredsednik Vlade Rumunije zadužen za poslove nacionalne bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track