Nastavlja se agonija Jugoremedije

priča bez kraja

Nastavlja se agonija Jugoremedije

Srbija -
Zbog finasijskih, kadrovskih i drugih problema u „Jugoremediji", republička vlada je krajem 2011. osnovala tročlanu ministarsku komisju sa zadatkom da „nađe lek za ozdravjenje zrenjaninske fabrike lekova". Akcionare posebno brine što je kapital rasprodat i pod hipotekom raznih banaka

ZRENJANIN - Predstavnik akcionara „Jugoremedija 3“ Jelena Medarević saopštila je da je Privredni sud u Zrenjaninu, po drugi put, prihvatio zahtev tog udruženja i naložio Upravnom odboru a.d. „Jugoremedija“ da, najkasnije, do 6. juna sazove vanrednu Skupštinu akcionara, radi razmatranja odgovornosti uprave za loše poslovne rezultate.

Uduženje „Jugoremedija 3“, koje ima 758 akcinara i objedinjuje 13 odsto ukupnog broja akcija, podetilo je da još od februara zaheva sazivanje vanredne skupštine, radi razmatranja izveštaja o finsijskom poslovanju koji preti stečcajem i likvidacijom fabrike.

„Proizvodnja lekova je obustavljena, vrednost akcija stalno pada, dug fabrike 11. maja je 320,7 miliona dinara, račun je u neprekidnoj blokadi 172 dana“, upozorili su akcionari koji su pozvali rukovodstvo fabrike i predsednika Upravnog odbora Mehu Omerovića, kao zastupnika države, da sazovu vanrednu skupštinu.

Zbog finasijskih, kadrovskih i drugih problema u „Jugoremediji", republička vlada je krajem 2011. osnovala tročlanu ministarsku komisju sa zadatkom da „nađe lek za ozdravjenje zrenjaninske fabrike lekova". Akcionare posebno brine što je kapital rasprodat i pod hipotekom raznih banaka, što ne postoji plan za izlazak iz krizne situacije, što, po njihovom mišljenju, ne reaguju državni organi u čijem je vlasnitvu 42 odsto kapitala.

Deo nezadovoljnih radnika i Udruzenje akcionara „Jugoremedija 3" traže, takođe smenu i v. d. direktora "Jugoremedije" Zdravka Deurića.Deurić, nekadašnji lider u radničkim protestima, sada predsednik Pokreta "Ravnopravnost" i glavnog poslodavca, za finasijski kolaps i dugove fabrike je okrivio državne organe, a za posledice nezakonite privatizacije traži nagodbu i odštetu od 111 miliona evra.

Deurić je ustvrdio kako je fabrika lekova Republičkom javnom pravobranilaštvu podnela predlog za mirno rešavanje spora i toliko obeštećenje, “na osnovu nezakonite privatizacije koju je Republika Srbija sprovela preko svojih organa, Agencije za privatizaciju, kao samostalnog pravnog subjekta i danas kao pravnog sledbenika Akcijskog fonda, kao i preko Centralnog registra hartija od vrednosti.

"Toliki iznos za odštetu naveden je na osnovu nalaza veštaka, a postaće tužba predata nadležnom sudu ukoliko ne bude postignut sporazum u roku od 6o dana, najavio je Deurić. Deurić dalje odbija da podnese ostavku i tvrdi da nije kriv za finasijski kolaps fabrike, a da neosnovani napadi na njega dolaze od raznih lobija, pre svega iz farmaceutske industrije i državnih institucija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track