ŠAPČANI POKAZALI DA SU IM KNJIGE NEOPHODNE: Sve je počelo u kafani, a danas slave 170 godina Biblioteke
Foto: Promo

ŠAPČANI POKAZALI DA SU IM KNJIGE NEOPHODNE: Sve je počelo u kafani, a danas slave 170 godina Biblioteke

Srbija -

Najstarija ustanova kulture u Šapcu je Biblioteka šabačka. Sve je počelo u kafani Andre Nešića na Bairu, sa stotinak knjiga.

Na početku, 11. oktobra 1847. godine, bila je Čitalište. Danas je Biblioteka šabačka riznica kulturnog blaga. Sa fondom od oko 200.000 knjiga jedna je od najznačajnijih ustanova kulture u Srbiji. Svečanom akademijom Biblioteka šabačka obeležila je danas 170 godina postojanja.

foto: Promo

-U zemlji diskontinuiteta, imresivna je činjenica da se kult knjige održao 170 godina, poručio je član Gradskog veća Šapca Igor Marsenić i čestitao građanima Šapca jubilej jer su pokazali da su im knjiga i znanje neophodni.

Biblioteka šabačka je jedan od čuvara kolektivnog sećanja, smatra direktorka ove ustanove Jelena Podgorac Jovanović.

- Naš zadatak je da pisanu reč otpravimo u budućnost kako bi došli do budućih čitalaca, ali ne smemo zaboraviti ni sadašnje, rekla je ona.

foto: Promo

Čestitke povodom 170 godina postojanja Biblioteke šabačke uputio je i Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Put Biblioteke šabačke vodio je od kafane Andre Nešića, Gimnazije i osnovne škole pored crkve, Krsmanovića kuće, do kafane Zlatni jelen gde je sva čitališna građa uništena 1914. godine. Svoj vek trajana nastavila je u hotelu Pariz, zatim u kafani Miramare odakle je preseljenja u Vladičanski dvor gde se i danas nalazi. Pre dve godine sagrađen je i Aneks Biblioteke.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track