Vojvodina dobija novu vladu 11. jula
Foto: Beta

Odlučili

Vojvodina dobija novu vladu 11. jula

Srbija -
Ištvan Pastor i Bojan Pajtić na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli da će nova vlada imati komotnu skupštinsku većinu koju će činiti stranke okupljene oko DS i SVM, a da pregovori sa LSV još traju

NOVI SAD - Predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine, Bojan Pajtić i Ištvan Pastor, najavili su danas da će nova Vlada Vojvodine biti izglasana na skupštinskom zasedanju 11. jula.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da će nova vlada imati komotnu skupštinsku većinu koju će činiti stranke okupljene oko Demokratske stranke (DS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a da pregovori sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) još traju.

"Sasvim je izvesno da ćemo 11. jula imati dve sednice. Na prvoj ćemo razgovarati o izgledu buduće vlade, a na drugoj o personalnim rešenjima. U prilici smo da i ovog puta konstituišemo vlast u sličnom sastavu kao i u prethodnom mandatu", rekao je Pajtić.

On je dodao je da je potpuno izvesno da će nova vlada imati manje članova od sadašnjih 13 i da će osnovni principi nove izvršne vlasti u pokrajini biti efikasnost i kvalitet.

"Sa SVM smo dogovorili saradnju još pre nekoliko nedelja. Slede nam razgovori sa LSV i planiramo da ih okončamo za nekoliko dana. Nije presudno da li će skupštinsku većinu činiti 70 ili 80 poslanika, ali nam je jako važno da okupimo što širi korpus stranaka slične orijentacije", rekao je Pajtić.

On je ponovio da u ovom trenutku nema razloga da se pregovara sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) jer je ta stranka najavila da će formirati Vladu Srbije čiji sastav je protivan volji koju su na izborima iskazali građani Vojvodine.

"Mi ćemo sa budućom Vladom Srbije sigurno sarađivati, ali nije održivo da SPS smatramo delom buduće koalicije u Pokrajini i da sa njima pregovaramo na pokrajinskom nivou", rekao je Pajtić.

Pastor je rekao da je završio konsultacije sa svim poslaničkim grupama u Skupštini Vojvodine i da je na bazi toga došao do ubeđenja da postoji parlamentarna većina oko koalicije koju je predvodila Demokratska stranka za formiranje nove Vlade.

"Zato sam danas inicirao sastanak sa Bojanom Pajtićem i u skladu sa svojim ovlaštenjima sam ga zamolio da kao budući mandatar preuzme korake na preciziranju programa buduće vlade i njenog sastava", rekao je Pastor.

Pastor je rekao da je potpuno siguran da će do 11. jula biti obavljene sve radnje i da će Vojvodina tog dana dobiti novu Vladu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track