Pajtić: Nova vlada Vojvodine manja i efikasnija

Pajtić: Nova vlada Vojvodine manja i efikasnija

Srbija -
Vlada Vojvodine će biti posvećena daljem zapošljavanju građana, borbi protiv krize, borbi za privlačenje stranih investicija i nastavku ulaganja u važne infrastrukturne objekte radi podsticaja privrede, rekao mandatar za sastav nove vlade Vojvodine Bojan Pajtić

NOVI SAD - Mandatar za sastav nove vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će vlada biti manja i efikasnija od prethodne, a po svom kvalitetu autoritativnija od prethodnih.

Pajtić je potvrdio, nakon dugih pregovora, da će u novu vladu pored Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara ući i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

"LSV će biti deo većine u Skupštini Vojvodine i to će dati poseban autoritet Vladi Vojvodine jer to znači da će iza stavova vlade stati i mnogo veći broj građana Vojvodine", rekao je on.

U novoj vladi Pajtić će biti predsednik, dok će potpredsednici biti Andor Deli (SVM), Dragoslav Petrović (DS), Goran Ješić (DS) i Slaviša Grujić (LSV).

Pajtić je uoči zasedanja Skupštine Vojvodine na kojoj se bira nova Vlada Vojvodine rekao da će ona biti posvećena daljem zapošljavanju građana, borbi protiv krize, borbi za privlačenje stranih investicija i nastavku ulaganja u važne infrastrukturne objekte radi podsticaja privrede.

Dodao je da će vlada nastaviti da ulaže u kvalitetnije uslove zdravstvenih usluga na nivou Pokrajine, obrazovanje i očuvanje ljudskih i manjinskih prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Najavio je beskompromisnu zaštitu prava Vojvodine i njenih građana, kako bi bili ravnopravni sa svim drugim građanima u Srbiji, i dodao da će u tom smislu Vlada Vojvodine biti partner republičkoj vladi i svim lokalnim samoupravama.

"Ova vlada imaće praktično dvotrećinsku podršku u Skupštini Vojvodine, a to je činjenica koja ne može biti omalovažena i prenebregnuta", rekao je Pajtić.

Anton Deli će nastavljati da obavlja i funkciju sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice, Petrović će ponovo biti sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Ješić će voditi i resor poljoprivrede, dok će Grujić biti zadužen za kulturu i informacije.

Vesna Kopitović (DS) vodiće resor zdravstva, demografije i socijalne politike, energetiku i mineralne sirovine vodiće dosadašnja direktorka Veterinarskog instituta u Subotici Nataša Bajić Pavićević (DS), dok će dosadašnji direktor Poreske uprave za Vojvodinu Zoran Radoman (DS) voditi resor finansija.

Marinika Čobanu (LSV) biće na čelu sekretarijata za omladinu i sport, Slobodan Puzović (DS) biće zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, dok će dosadašnji direktor VIP fonda Branislav Bugarski voditi resor regionalne politike i lokalne samouprave.

Miroslav Vasin (DS) osteće sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ali će danas preuzeti i sektor privrede koji je odlukom Skupštine Vojvodine tom sekretarijatu danas pripojen.

"Ovo su sve istaknuti stručnjaci u oblastima u kojima rade, što govori da će ova vlada biti primer, ne samo za vlade i administracije u Srbiji, nego i mnogo šire. Zaista sam veoma ponosan zbog činjenice da su svi ovi ljudi prihvatili da budu deo pokrajinske vlade u narednom sazivu", rekao je Pajtić.

Pajtić treći put premijer, vlada manja

Vojvodina je danas dobila novu vladu, a potpredsednik Demokratske stranke i lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić je treći put za redom postao premijer. Za izbor Pajtićevog kabineta glasalo je 79 poslanika, protiv je bio 21 a uzdržanih sedam, dok za izbor nove izvršne vlasti nije glasao jedan poslanik. U novoj vojvođanskoj vladi, koja će imati 11 sekretarijata, jedan manje nego ranije, osim demokrata su i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara je i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali ne i predstavnici SPS-a i G17 plus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track