Najnovije vesti

PROKUPAČKI GIMNAZIJALCI NAPUSTILI NASTAVU PRVOG DANA POSLE RASPUSTA: Smrzavamo se, kako da pišemo u rukavicama
Foto: Marina Lopičić

minus okovao srbiju, nije lako

PROKUPAČKI GIMNAZIJALCI NAPUSTILI NASTAVU PRVOG DANA POSLE RASPUSTA: Smrzavamo se, kako da pišemo u rukavicama

Srbija

Direktor i nastavnici imali su razumevanja za ovakav njihov postupak pa su sada učionice malo toplije, ali i časovi skraćeni

PROKUPLJE - Učenici dva odeljenja četvrtog razreda prokupačke Gimnazije napustili su nastavu prvog dana posle raspusta jer su učionice bile hladne.

 

Razlog ledenih učionica nije samo slabo grejanje, već i stara, dotrajala stolarija u ovoj školi, prozori koji ne dihtuju, a kako je zgrada pod zaštitom države, potrebna je posebna procedura za rekonstrukciju. Obnova je najavljena još u junu prošle godine, ali nije započeta, jer je projekat vraćen na doradu.

 

Opštinski čelnici tvrde da škola ima obezbeđeno gorivo za grejanje i da postoje svi uslovi da učionice budu tople.

 

 

Dušica Lazić, predsednik đačkog parlamenta i učenica odeljenja 4/4, koje je zajedno sa 4/5 napustilo nastavu zbog hladnih učionica, kaže da je prvog dana po povratku u školu bilo toliko hladno i da pod takvim uslovima nisu mogli da prate nastavu.

 

- Bilo je hladno, morali smo da reagujemo. Prozori ne dihtuju, naišao je hladni talas, škola nije radila, ohladili su se zidovi, razumemo mi to, ali ne možemo da pratimo nastavu u takvim uslovima. Sada se već malo ugrejalo, pa smo se vratili - objašnjava Dušica.

Ona dodaje da su i direktor i nastavnici imali razumevanja za ovakav njihov postupak i da su sada učionice malo toplije, ali i da su časovi skraćeni.

 

Učenici kažu da problem sa hladnim učionicama traje već dugo. Kako list saznaje od učenika ove škole, od početka zime ovo je drugi put da su skraćeni časovi zbog hladnoće, prvi put se to desilo krajem decembra.

 

- Prozori su poluotvoreni, ne dihtuju, kada sam seo u klupu nisam skidao jaknu. Ubrzo smo se dogovorili da odemo kući. Jedno je dok šetaš, a drugo je kad po 45 minuta moraš da sediš i da pišeš, učiš... Kako? S rukavicama? Nije prvi put, problem traje godinama i nadam se da će neko na višem nivou obratiti pažnju i na nas iz Prokuplja i shvati da imamo problem - kaže jedan od učenika.


Direktor Gimnazije Dragoslav Minić kaže da je odmah održan sastanak Školskog odbora kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

 

Po drugi put ove zime ne može da se održava nastava zbog hladnoće

- Dogovorili smo se da u naredna dva dana skratimo časove na 30 minuta. Deca su se vratila na nastavu i časovi su skraćeni. Opet ćemo zasedati da vidimo kako ćemo dalje. U učionicama je trenutno zadovoljavajuća temperatura - objašnjava Minić.

 

Gimnazija u Prokuplju jedna je od najstarih, ali i najprestižnijih škola u ovom kraju. Iznedrila je talentovane učenike koji sa uspehom učestvuju na republičkim takmičenjima. Međutim, uslovi u kojima ova deca uče nisu nimalo laki.

 

(Kurir.rs/Blic/Foto: Marina Lopičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...