VELIKI USPEH VRANJSKIH KLINACA: Ovo su super pametnice, mali finalisti takmičenja u robotici! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

OŠ Svetozar Marković u finalnom kolu takmičenja Bitka za znanje

VELIKI USPEH VRANJSKIH KLINACA: Ovo su super pametnice, mali finalisti takmičenja u robotici! (FOTO)

Srbija -

VRANJE - Ekipa OŠ "Svetozar Marković" u Vranju, koju čine Mateja Janjić, Petar Savić, Ivan Veličković i njihov mentor nastavnik informatike Saša Ristić drugi put biće finalisti takmičenja u robotici „Bitka za znanje“ koje će se održati krajem aprila 2019. u Beogradu.

1 / 7 Foto: Privatna Arhiva

“Vođeni idejom da moramo pratiti savremene trendove u obrazovanju ka digitalnom opismenjavanju i novim načinom učenja, sa oduševljenjem smo ušli u program i već treću godinu za redom učestvujemo, a od toga dve godine su naši učenici i finalisti takmičenja”, kaže nastavnik informatike Saša Ristić.

Prema njegovim rečima učenicima od petog do osmog razreda omogućeno je sticanja znanja iz relevantnih oblasti na veoma zanimljiv i inovativan način koji podstiče razvoj kreativnosti, kritičkog mišljenja i predstavlja polaznu osnovu za dalje obrazovanje i usavršavanje u oblasti robotike, programiranja i kodiranja.

Značaj digitalnog opismenjavanja i upoznavanja sa novim načinom učenja primene znanja i novim trendovima u obrazovanju koji predstavljaju osnov buduće konkurentnosti na tržištu rada prepoznat je i od većine nastavnika i učitelja u školi „Svetozar Marković“, koji su u velikom broju uključeni u pilot projekat „2000 digitalnih nastavnika.

foto: Privatna Arhiva

Nastavnici na svojim časovima koriste digitalne uređaje kako bi učenicima što bolje prezentovali nova znanja i to na način koji je njima interesantniji i

zanimljiviji.

foto: Privatna Arhiva

“Da se u školi „Svetozar Marković“ neguju digitalne kompetencije nastavnika i đaka i da težimo ka modernom obrazovanju dokaz je to što je na listi 500 škola koje će u školskoj 2019/20. nastavu izvoditi u digitalnim kabinetima.

U školi se takođe koristi plava platforma e-Dnevnika, što je još jedan dokaz da škola krupnim koracima grabi ka digitalizaciji, ka savremenom načinu obrazovanja, ka budućnosti. A zna se da su deca naša budućnost”, kaže Ristić.

foto: Privatna Arhiva

„Bitka za znanje“ je program koji je pokrenut januara 2017.god. sa idejom da se u sve osnovne i srednje škole uvedu nove tehnologije kao obrazovi alati. Za prvih godinu dana postojanja akcije, obezbeđeno je ukupno 2005 edukativnih robota za 401 osnovnu školu.

(Kurir.rs/T. S./Foto: T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track