BADNJE VEČE U SRBIJI: Hiljade vernika pali badnjake, veličanstveni prizori od Beograda do Gračanice FOTO
Foto: Kurir

najsrećniji hrišćanski praznik

BADNJE VEČE U SRBIJI: Hiljade vernika pali badnjake, veličanstveni prizori od Beograda do Gračanice FOTO

Srbija -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Badnji dan i Badnje veče.

Tokom prepodneva po Srbiji se su se tradicionalno su sekli badnjaci. Ono što ovaj trenutak čini posebnim je to da su svi prijateljski nastrojeni, što i jeste u neku ruku svrha praznika.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej ispred hrama Svetog Save na Vračaru prisustvovao je tradicionalnom paljenju badnjaka na Badnji dan.

Ispred hrama se okupio veliki broj pravoslavnih vernika.

foto: Kurir Tv Printscreen

Tradicionalno četvrtu godinu zaredom i građani Prokuplja, Toplice i planinari Planinarsko skijaškog kluba „Toplica“ krenuli su u akciju.

1 / 5 Foto: Kurir/B.R.

- Za Badnjak je važno da se iseče sa strane i da padne na istok. Polije se vinom i prekrsti. Tada je spreman. Trudimo se da odlomimo što manje grane, kako ne bi narušavali prirodno okruženje - kazali su nam planinari.

Po prvi put nakon najmanje 60 godina u prokupačkoj kasarni "Ratko Pavlović Ćićko" obeležen je Badnji dan i obavljeno osvećenje i paljenje badnjaka.

foto: Kurir/B.R.

Predstavnik prokupačke crkve protojerej Nenad Milosavljević naglasio je da je velika čast biti u prokupačkoj kasarni danas jer su vojska i crkva u ovom kraju uvek zajedno.

U hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici, u prisustvu nekoliko desetina vernika, danas je služena sveta arhijerejska liturgija nakon čega su nalagani badnjaci. Svetu liturgiju, u hramu koji je oskrnavljen u martovskom pogromu, služio je paroh Nenad Stojanović, a on i njegova porodica su jedini preostali Srbe u tom delu grada.

Posle liturgije u staroj lozničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice na Badnje veče, od 17 časova, biće organizovano tradicionalno paljenje velikog badnjaka u crkvenoj porti.

foto: Kurir/T.Ilić

U isto vreme biće održano nalaganje badnjaka i kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru i crkve Svetog Prokopija u Lozničkom Polju.

Hiljade vernika zapililo badnjake ispred crkve uz trubače i vatromet

foto: Rina

Čačak / Kraljevo - Više od hiljadu vernika prisustvovalo je tradicionalnom paljenju badnjaka u porti crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. Sa narodnom izrekom "koliko varnica, toliko parica", najmlađi su prodzarali svetu vatru.

"Stari srpski običaji ostali si autentično sačuvani i mi danas radimo isto kao što su to nekad naši preci činili. Na badnje jutro sekli badnjak, a onda uveče ispred crkve palili drvo za mir i blagostanje", kaže etnolog Snežana Ašanin.

U zapadnoj Srbiji Badnje veče nije moglo proći ni bez trubača, ali ni bez veličanstvenog vatrometa i vruće rakije.

Srpska tradicija ispoštovana je i na ustaničkom brdu Ljubiću, ispred crkve "Svetog Lazara" okupilo se nekoliko stotina vernika kako bi prisustvovali paljenju badnjaka.

Više od 1000 Kraljevčana prisustvovalo je paljenju badnjaka u porti hrama Svete Trojice dok je u crkvi služena večernja liturgija. Paljenje badnjaka priređeno je i u ostalim crkvama i manastirima na području grada Kraljeva.

Paljenje badnjaka i u Gračanici

Vernici su se večeras okupili i ispred manastira Gračanica.

1 / 3 Foto: Kurir

I stanari Stepe pale badnjake

I stanari beogradskog naselja Stepa Stepanović palili su badnjake pa su atmosferu podelili sa Kurirom. Pogledajte:

foto: Čitalac Kurira
foto: Čitalac Kurira

Badnjaci goreli i u Loznici

U prisustvu velikog broja građana posle liturgije u porti stare lozničke crkve Pokrova Presvete Bogorodice oko 18 časova obavljeno je tradicionalno paljenje velikog badnjaka.

U isto vreme održano je nalaganje badnjaka i kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru i crkve Svetog Prokopija u Lozničkom Polju. Građanima su deljeni mali badnjaci sa slamom, a najmlađima bombone. Svečanost je ulepšana vatrometom, kuvanim vinom i muzikom, a onda su se pojavili i trubači pa se zaigralo i kolo.

(Kurir.rs/T.I./B.R., Rina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track