SVADBE BEZ SVATOVA: Na venčanje mogu samo mladenci i kumovi, u Subotici otkazane sve manifestacije, posete bolnicama...
Foto: N.H.

pridržavaju se preporuka vlade

SVADBE BEZ SVATOVA: Na venčanje mogu samo mladenci i kumovi, u Subotici otkazane sve manifestacije, posete bolnicama...

Srbija -

SUBOTICA – Preporuke da se sprovode mere vlade Srbije oko Korone, otkažu manifestacije sa oko 100 posetilaca i skupovi sa većim brojem ljudi, u Subotici i Kanjiži se sprovode u sve većoj meri, iako Subotičani kažu da se ne boje Korone.

Otkazuju se kulturni i zabavni događaji ili se odlažu, a posete bolnici su ukinute. U opštini Kanjiža kažu da opštinske uprave dužne da obaveste sve buduće supružnike, koji su se već prijavili ili tek nameravaju da zaključe brak, van službenih prostorija, da se čin sklapanja braka mora sprovesti u službenim prostorijama gradskih, odnosno opštinskih uprava.

- Preporučuje se da sklapanju braka, osim budućih supružnika i svedoka, ne prisustvuje veći broj ljudi, kažu za Kurir u opštinskoj upravi Kanjiža i dodaju da će sada postupati po tim preporukama. U Subotici u Srpskom kulturnom centru otkazana je književna tribina o knjizi „Crnogorski separatizam”, kao i tribina zakazana za 19. mart.

„Da se ne zaboravi”, u znak sećanja na 21. godinu od NATO bombardovanja. U bioskopu Eurosinema otkazano je prikazivanje filma “Hotel Beograd”, jer je distrubuterska kuća Art Vista odlučila da odloži distribuciju filma dok se ne stvore uslovi. Ostali filmovi se, za sada, prikazuju po najavi programa. Iz Nacionalne službe zapošljavanja kažu da obustavljaju sve planirane aktivnosti. Narodno pozorište Subotica otkazuje sve predstave, a za plaćene ulaznice, kažu, novac će biti vraćen. Program Iza scene, Fondacije Danilo Kiš, odložen je zbog Korone.

Da se sve preko noći promenilo, potvrđuje i primer najuspešnijeg Gerontološkog centra u Srbiji. Još u ponedeljak, veliki broj korisnika slavio je Praznik žena, a već od juče 12. marta, sprovode su mere zaštite u Gerontološkom.

- Mere zaštite primenjujemo u svim domskim objektima Gerontološkog i gerontološkim klubovima. Na ulazu vrše dezinfekcije ruku korisnici i zaposleni, ali i korisnici usluga rehabilitacije i drugih. Koriste i ličnu masku za zaštitu, jer u suprotnom ne mogu da uđu u objekat. Korisnici zaštićenog stanovanja i članovi klubova, obrok će odnositi iz Gerontološkog, ne mogu ga konzumirati u prostorijama klubova. Od 12.marta zabranjene su sve posete korisnicima usluga domskog smeštaja i sve proslave, rođendani, zabave sa trećim licima, kaže za Kurir direktor Gerontološkog Nenad Ivanišević.

U osnovnim i srednjim školama i kulturnim centrima u Subotici otkazane sve manifestacije, u biblioteci Opštinske smotre recitatora. I novosadski Muzej Vojvodine obustavio je sve edukativne programe, tematske izložbe, promocije knjiga i predavanja, a aktuelne izložbe i stalne postavke su otvorene za pojedinačne posetioce. Političke manifestacije se takođe otkazuju, u Kanjiži se neće održati svečani programi povodom godišnjice mađarske revolucije 1848/49.

- Iako u opštini Kanjiža za sada nema zaraženih osoba, lokalna samouprava pridržava se mera vlade Srbije i otkazuje sve programe u zatvorenom, zakazane povodom nacionalnog praznika Mađara, 13. marta u Oromu, 15. marta u Adorjanu, dok će se 14. marta u Horgošu i 16. marta u Kanjiži, samo polagati venci, kažu za Kurir iz lokalne samouprave Kanjiža. U više turističkih agencija u Subotici kažu, da sprovode mere, ali teže.

- Mnogi putnici ne žele da odustanu od putovanja u banje, manastire ili na destinacije koje su uplatili. Manje ture putnika i turista odvozimo, ali samo na destinacije u Srbiji, kažu za Kurir nekoliko vlasnika turističkih agencija. Najbolji studenti Univerziteta u Novom Sadu, Banjaluci i Prištini, s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, takođe ne odustaju od putovanja. U nedelju ujutro, 15 marta kreću na „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti” koje traju do 22. marta, na Kopaoniku.

Kurir.rs/N. H.

Foto N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track