SOMBOR, jedan od retkih gradova koji je na putu da ukine liste čekanja u vrtićima
Foto: Sombor

SOMBOR, jedan od retkih gradova koji je na putu da ukine liste čekanja u vrtićima

Srbija -

U protekle 4 godine, Grad Sombor rekonstruisao je ukupno 8 vrtića. Poslednja ulaganja od ove godine, vrednosti preko 4 miliona dinara, podrazumevala su rekonstrukciju objekata ,,Vrapčić’’ i ,,Pužić’’, kao i proširenje kapaciteta za decu jaslenog uzrasta. Osim proširenja kapaciteta somborske predškolske ustanove, ovaj grad subvencioniše i troškove privatnih vrtića, te u njemu gotovo da ne postoje liste čekanja.

Kako saznajemo, Grad Sombor se u proteklom periodu trudio da svoj svojoj deci obezbedi kvalitetniji boravak u vrtićima, ali isto tako i da gotovo potpuno eliminiše liste čekanja na upis.

- U prethodne 4 godine mi smo ukupno rekonstruisali 8 vrtića i, podsetiću, 2017. godine, dogradili jedan deo vrtića koji je te godine pružio mogućnost boravka u Predškolskoj ustanovi za sedamdesetoro novoupisane dece. Zahvaljujući ovim poslednjim rekonstrukcijama koje su izvršene u objektima ,,Vrapčić’’ i Pužić’’, ali i na drugim mestima, oko pedesetoro dece samo jaslenog uzrasta dobilo je svoje novo mesto u okviru predškolske ustanove, izjavila je gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović.

1 / 7 Foto: Sombor

Prema rečima Golubovićeve, u Somboru najveći broj roditelja ima povećanu potrebu za smeštajem dece upravo u jaslenom uzrastu, te je Grad ovim radovima uspeo da im izađe u susret.

- Cilj nam je da značajno umanjimo postojeće liste čekanja, na čemu smo radili prethodnih godina, kako ulaganjem u samu Predškolsku ustanovu ,,Vera Gucunja’’, tako i subvencionisanjem troškova privatnih vrtića, istakla je gradonačelnica Sombora.

Direktorka Predškolske ustanove ,,Vera Gucunja’’ u Somboru, Aleksandra Perović, zahvalila se lokalnoj samoupravi na podršci i istakla da će i ubuduće nastaviti, u saradnji sa Gradom, sa stvaranjem kvalitetnijih uslova za boravak dece u somborskim vrtićima.

- Što se tiče vrtića ,,Vrapčić’’, tamo smo iskoristili prostornu jedinicu koja je bila nefunkcionalna i pretvorili smo je u jedan najfunkcionalniji mogući prostor, dostojan deteta 21. Veka, a kada je vrtić ,,Pužić’’ u pitanju, tu smo imali ozbiljnije probleme. Uradili smo potpunu rekonstrukciju vodovodno kanalizacione mreže, dakle rešili za buduće decenije i decenije taj problem, izjavila je Perović.

Za sam kraj, direktorka PU ,,Vera Gucunja’’ istakla je da je zadovoljno, srećno i voljeno dete danas, srećan čovek sutra, te dodala da je to slogan njihove ustanove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track