ODBORNICI U LOZNICI DOBILI NOVU TEHNOLOGIJU: Umesto u koverti, skupštinski materijal stiže mejlom
Foto: Kurir/T.I.

PROMENA

ODBORNICI U LOZNICI DOBILI NOVU TEHNOLOGIJU: Umesto u koverti, skupštinski materijal stiže mejlom

Srbija -

Za predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta, zakazano za 12. novembar, odbornicima je prvi put skupštinski materijal poslat elektronskom poštom. To je nova praksa pošto su ga do sada dobijali u velikim kovertama prepunom papira, nekada teškim i po tri, četiri kilograma ukoliko je dnevni red bio obimniji.

Pitali su neki odbornici, skloniji korišćenju moderne tehnologije, i u ranijim sazivima zašto se materijali za skupštinske sednice ne dostavljaju u elektronskom obliku nego se troši gomila papira da bi ga svaki od njih 59 dobio. Sedam kurira je uoči svakog zasedanja imalo zadatak da skupštinski materijal stigne do svakog odbornika, a pošto se nekima odnosio i u udaljene delove grada, to je iziskivalo upotrebu vozila i trošenje goriva. Posle obavljene ankete od 59 odbornika novog saziva 34 su se izjasnili da dobiju koverte, a 25 da im stiže elektronska pošta. Prošle sedmice je mejlom stigao skupštinski materijal odbornicima koji su odlučili da na ekranu čitaju ono o čemu će se odlučivati na sednicama, kao i pripadnicima "sedme sile" i svima koji su uključeni u rad Skupštine grada.

foto: Kurir/T.I.

"Troškovi štampanja materijala za zasedanje skupštine i dostave nisu mali. Prosečna sednica lokalnog parlamenta ima dnevni red od 13 tačaka i kada bi za nju u štampariji pripremali materijal trebalo bi za to dati nešto više od 550 hiljada dinara. Da se to izbegne materijal se štampa na našem kopir-papiru i za papir i toner utroši oko 60 hiljada dinara. To nije mali posao jer 'uzme' oko 30 sati prekovremneog rada", kažu u Odeljenju za rad organa grada, informacione i zajedničke poslove.

Skupštinske odluke su i do sada bile objavljivane na sajtu grada, ali je novina da se ubuduće ističu i dnevni red i sav materijal za predstojeće zasedanje. Loznica već godinama na dve lokalne televizije prenosi direktno skupštinska zasedanja, pa građani mogu na taj način, ali sada i preko sajta grada, potpuno biti informisani o svemu što radi lokalni parlament i njihovi predstavnici u odborničkim klupama. Inače, članovi Gradskog veća već duže vreme sav materijal koji razmatraju imaju u elektronskoj formi i dobili su da koriste tablet.

foto: Kurir/T.I.

Kako će se odbornici snaći i koliko njih je pročitalo materijal u elektronskom obliku videće se u četvrtak, uglavnom Loznica je napravila iskorak u modernizaciji rada lokalnog parlamenta i pokazala i ekološku svest jer više neće trošiti ’brda’’ papira za skupštinski materijal.

Kurir.rs/T.I.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track