POKRAJINSKA VLADA JE U PROŠLOJ GODINI PRIPREMILA GARANTNE ŠEME ZA KREDITE ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI
Foto: Pokrajinska vlada

NASTAVAK POMOĆI PRIVREDI

POKRAJINSKA VLADA JE U PROŠLOJ GODINI PRIPREMILA GARANTNE ŠEME ZA KREDITE ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI

Srbija -

Da bi privrednicima i poljoprivrednicima pomogla da što efikasnije prebrodi negativne posledice pandemije virusa korona, Pokrajinska vlada je u prošloj godini pripremila garantne šeme za kredite za održavanje likvidnosti, koje se realizuju i putem konkursa Garancijskog fonda AP Vojvodine. Kreditna linije namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i poljoprivrednim gazdinstvima je dostupna još uvek, a Konkurs Garancijskog fonda za njih je otvoren do kraja godine.

– Garantna linija za tekuću likvidnost privredi i poljoprivredi podrazumeva kratkoročni kredit do 100.000 evra, sa rokom otplate do tri godine, uz grejs-period od godinu dana. Uz garancije koje dajemo, kod banaka insistiramo na najnižoj mogućoj kamati – objašnjava Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda Vojvodine. – Ono što je važno za sve korisnike je da je “kolateral”, odnosno obezbeđenje koje korisnici daju prilikom uzimanja kredita, iznosi 1 prema 1,2 što je izuzetno povoljan odnos.

Odobrena sredstva se mogu koristiti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava (za izmirivanje obaveza prema dobavljačima za nabavljeni materijal, gorivo, sirovine, za dopunu zaliha, za sezonske potrebe, za izmirenje obaveza prema državi, za zarade kao i sva druga plaćanja kojima se omogućava održavanje tekuće likvidnosti, osim za refinansiranje kredita kod poslovnih banaka, Fonda za razvoj i drugih finansijskih organizacija).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track