U ČAČKU EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVE POVOLJNIJA: U kovid bolnici manje od 30 pacijenata, u Ivanjici i Lučanima nema novozaraženih
Foto: RINA

Smrtnih ishoda nije bilo

U ČAČKU EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SVE POVOLJNIJA: U kovid bolnici manje od 30 pacijenata, u Ivanjici i Lučanima nema novozaraženih

Srbija -

U kovid paviljonima Opšte bolnice u Čačku trenutno je hospitalizovano 29 pacijenata, četiri manje nego juče. U protekla 24 sata na bolničko lečenje primljena su četiri pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a sedam ih je otpušteno na kućno lečenje.

Bio je i jedan transport u Klinički centar Kragujevac.

Smrtnih ishoda nije bilo. U respiratornom centru smešteno je četvoro najtežih bolesnika, a dvoje sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je evidentirano 35 pregleda, od čega 13 prvih. Dan pre toga bilo je 11 prvih i isto toliko kontrolnih pregleda.

U Moravičkom okrugu su tokom protekla 24 sata testirane 242 osobe. Od 170 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 11, iz Gornjeg Milanovca od 39 uzoraka pozitivna su tri, iz Lučana od devet uzoraka nema pozitivnih, i iz Ivanjice od 24 uzorka nema pozitivnih. Ukupno 14 pozitivnih od 242 uzorka. U Čačku je juče vakcinisano ukupno 815 lica, od toga prvom dozom vakcine vakcinisano je 370 lica (355 nezakazanih i 15 zakazanih vakcinacija), a 445 lica primilo je drugu dozu vakcine.

Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja epidemije dr Mihailo Luković izjavio je da je epidemiološka situacija u Čačku iz dana i dan sve povoljnija. Prema njegovim rečima, postoji ideja na nivou države da se ubuduće kovid pacijenti upućuju na lečenje u specijalizovane korona bolnice u Batajnici i Kruševcu, kako bi se obezbedio normalan rad bolnica.

– Broj obolelih sveden je u okvire redovnog rada, a i na nivou republike razmišlja se o centralizaciji zbrinjavanja takvih bolenika, kako bi bolnice širom Srbije mogle da rade. Ova infekcija će da tinja, neće se ugasiti, niti će biti bez kovid bolesnika još dugo vremena. Ali, ne možemo držati vanrednu situaciju u celoj zemlji zbog malog broja bolesnika. Postoji ideja da se najveći broj kovid pacijenata iz cele zemlje smesti u bolnice u Batajnici i Kruševcu i da se lokalne bolnice oslobode da normalno rade. Medicinsko osoblje radi u pojačanom intenzitetu već godinu i dva meseca, pa će se malo intenzivnije u narednom periodu ići na godišnje odmore, negde na jesen možemo očekivati normalizaciju rada – rekao je dr Mihailo Luković.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track