MISTERIJA DREVNE GROBNICE U SREMSKOJ MITROVICI: Sve više dokaza govori da je u pitanju VEČNO POČIVALIŠTE Svetog Metodija
Foto: Printscreen/Kurir televizija

nova turistička destinacija

MISTERIJA DREVNE GROBNICE U SREMSKOJ MITROVICI: Sve više dokaza govori da je u pitanju VEČNO POČIVALIŠTE Svetog Metodija

Srbija -

Pored Carske palate Sirmijuma Sremska Mitrovica uskoro dobija novu turističku atrakciju - hrišćanski kultni kompleks u Mačvanskoj Mitrovici koji je najverovatnije grob slovenskog prosvetitelja Metodija!

- Naši stručnjaci nastavljaju konzervatorske radove na ovom izuzetnom lokalitetu koji mora da se zaštiti od zuba vremena. Istovremeno se radi na projektu njegovog natkrivanja pa već sledeće godine očekujemo da lokalitet "Zidine" postane turistička Meka Srbije - kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja.

Ljubiša Šulaja
foto: Printscreen/Kurir televizija

Direktor Šulaja naglašava ogroman značaj da se konačno dođe do pouzdanih podataka pošto nijedno drugo mesto u svetu nema toliko elemenata koje to grobno mesto vezuju za Metodija.

Američki arheolog Majkl Verner, vrsni poznavalac istorije Sirmijuma, koji je i privatno vezan za Sremsku Mitrovicu, još pre deceniju obnovio je interesovanje za hipotezu Imrea Bobe, američkog arheologa mađarskog porekla, iznetu prvi put davne 1967.godine da se Metodijev grob nalazi upravo u Mačvanskoj Mitrovici.

Metodije sa bratom širio hrišćanstvo i pismenost među Slovenima

Metodije (826-885) je vizantijski monah i misionar koji je sa bratom Ćirilom (827-869) doneo pismenost i hrišćanstvo Slovenima i bio prvi slovenski arhiepiskop.

Na poziv moravskog kneza Rastislava vizantijski car ih šalje da suzbiju germanski uticaj. U istorji je ostalo poznato da su braća iz Soluna tvorci prvog slovenskog pisma glagoljice. Zbog svog rada i optužbi latinskog sveštenstva Metododije je tri godine boravio u tamnici nakon čega se ponovo vraća u Moravsku gde i umire.

Dok se Ćirilov grob nalazi u Rimu za Metodijev postoje hipoteze da je u Mačvanskoj Mitrovici.

Konzervatorski radovi na lokalitetu "Zidine" ili "Širingrad" rađeni su između 1969. i 1973. godine. Arheološka istraživanja potvrdila su postojanje ostataka četiri sakralne građevine podignute jedna iznad druge. Sama ta činjenica svedoči, kako tvrde arheolozi, da se radi o kultnom mestu vezanom za svetog Irineja, prvog sirmijumskog episkopa, pogubljenog 304. godine.

Metodija je prema pisanim izvorima rimska stolica postavila za arhiepiskopa Morave Panonske, za koju se pretpostavlja da se nalazila na desnoj obali Save, na mestu današnje Mačve. U 9. veku taj deo Sirmijuma nalazio se pod Bugarima koji su u to vreme primili hrišćanstvo i gde je osnovana episkopija.

Mošti se čuvaju u SAD?

Imre Boba svoju hipotezu zasnovao je na činjenici da je treća po redu crkva na lokalitetu "Zidine" zapravo episkopska Metodijeva crkva, jer je baš on nasledio Andronika, koji je naslednik svetog Irineja.

U prilog tezi govori i podatak o danu smrti obojice - 6. april kao i nepostojanje bilo kakvih pisanih podataka nakon Metodijevog sirmijumskog perioda.

Zbog svega se i pretpostavlja da je Metodije umro u Sirmijumu. Međutim, za sada je utvrđivanje Metodijevog identiteta DNK analizom moštiju pronađenih u Mačvanskoj Mitrovici, koje se inače čuvaju u SAD, nemoguće.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track