VIŠE OD DVE DECENIJE BRINE O CRKVENIM I MANASTIRSKIM BIBLIOTEKAMA: Bibliotekarka Ljubica radi to iz čiste ljubavi, pare ne prima
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

volonterski

VIŠE OD DVE DECENIJE BRINE O CRKVENIM I MANASTIRSKIM BIBLIOTEKAMA: Bibliotekarka Ljubica radi to iz čiste ljubavi, pare ne prima

Srbija -

KRUŠEVAC - U ovoj godini Hor "Sveti Knez Lazar" iz Kruševca slavi 30 godina postojanja i uspešnog rada pa je monografiju o njemu napisala poznata kruševačka bibliotekarka i književnica Ljubica Petković.

- Biblioteka Crkve Lazarice postoji od 1874. godine, a stručno je uređena po najnovijim standardima 2000. godine. Poseduje kolekciju od 4.000 knjiga, prvenstveno iz crkvene oblasti, a zatim iz istorije, beletristike i drugo, kaže Ljubica Petković stručni rukovodilac Biblioteke Crkve Lazarice. Ova biblioteka poseduje 63 naslova časopisa od kojih je najstariji “Sion” iz 1874. godine. Pored njega, Biblioteka je bila redovni pretplatnik na hrišćanske časopise “Hrišćanski vesnik”(1879), “Žiča”(1889) i “Vesnik srpske crkve”(1890). Većina svezaka i godišta ovih časopisa su sačuvane.

“Glasnik Pravoslavne crkve” iz 1900. godine danas izlazi kao službeno glasilo Srpske patrijaršije. Interesantno je istaći da je časopis “Žiča” izlazio u pet brojeva, u četiri sveske, a u dva broja je doneo izveštaj sa proslave “Pet vekova Kosovske bitke” iz 1889. godine.

Biblioteka poseduje oko 6.000 svezaka za 63 naslova časopisa, ima sređenu foto-dokumentaciju, a poseban foto-album vezan za Crkvu Lazaricu. Napravljena je i dobra foto-dokumentacija prenosa moštiju Svetog Kneza Lazara iz 1989. godine, kaže Ljubica za Kurir.

Crkvena biblioteka poseduje fotografiju iz 1889. godine na kojoj su mitropolit Mihailo Jovanović i kralj Aleksandar Obrenović. Na poklon je dobijena posebna zbirka razglednica Crkve Lazarice od Slobodana Markovića iz Šljivova. Časopis “Pravoslavna vera i život” izdavala je Crkva Lazaric 17 godina, a od 2012. Eparhija Kruševačka je preuzela osnivačka prava. Svi brojevi se čuvaju kao i zbirka plakata svih promocija u crkvi.

Biblioteka ima oko 60 plakata, počev od 1889. sa proslave “Pet vekova Kosovskog boja” i plakat “Poziv srpskom narodu na prilaganje za Spomenik kosovskim junacima” na Vidovdan 1889. godine. Knjige za biblioteku se kupuju sredstvima crkve, a ima i veliki broj poklona autora i čitalaca. Monografija “Biblioteka Crkve Lazarice” prva je ove vrste u Srbiji. Od 2001-2011, Ljubica Petković je bila glavni urednik časopisa “Pravoslavna vera i život”, a sada je pomoćnik glavnog urednika.

Volonterski rad Ljubice Petković na uređenju biblioteke Crkve Lazarice je nemerljiv i iznosi više od dve decenije.

- Sredila sam i crkvenu arhivu od 1865. godine do danas, kao i “Letopis Crkve Lazarice” od 1989. godine, stari je zagubljen, ali se postepeno uspostavlja. Na predlog Vladike kruševačkog Davida zadužena sam od patrijaršijske biblioteke iz Beograda za sprovođenje matičnosti u crkvenim i manastirskim bibliotekama Eparhije Kruševačke. Stručno sam uredila biblioteke u crkvi u Beloj Vodi i u Crkvi Svete Trojice u Trsteniku, a predstoji još mnogo posla u eparhijskom bibliotekarstvu, zaključuje Ljubica.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track