Vujović: Nastavljamo da čistimo divlje deponije širom Srbije
Foto: Kurir

Vujović: Nastavljamo da čistimo divlje deponije širom Srbije

Srbija -

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je danas javni konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada, a ministarka Irena Vujović pozvala je gradove i opštine da kandiduju projekte i da uz podršku države rešavaju problem divljih deponija na svojoj teritoriji.

- Nastavljamo da sufinansiramo projekte uklanjanja divljih deponija, a u te svrhe odvojili smo još veća sredstva nego u prethodnoj godini. U 2021. godini je, uz podršku Ministarstva, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, uklonjeno 500 od ukupno 3.500 smetlišta u Srbiji. U 2022. nastavljamo da čistimo istim tempom širom naše zemlje. Pojačaćemo i kontrole kako jednom očišćene lokacije, ne bi ponovo postajale deponije. U tom cilju, Ministarstvo je ove godine obezbedilo ukupno 100 miliona dinara za uklanjanje deponija i postavljanje video nadzora. Još jednom pozivam lokalne samouprave da kandiduju projekte i da nastavimo tesnu saradnju, jer samo zajedno možemo da rešimo višedecenijski problem divljih deponija i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu Srbiju – rekla je Vujović.

Vujović je istakla su očišćene lokacije, na kojima je prošle godine postavljen video nadzor, povezane sa nedavno formiranim Ekološkim informacionim centrom, gde administratori Ministarstva prate stanje na terenu.

- Ekološki centar je dobar mehanizam koji će doprineti da sačuvamo očišćene lokacije. Značajan je i zato što omogućava da se građani uključe i da na jednostavan način prijave ekološke probleme na koje nailaze u svojim sredinama. Do sada se pokazalo da su najviše prijavljivali upravo divlje deponije. Na osnovu prijava koje pristižu centru planiraćemo i budžetska sredstva, kako bismo uklanjali prvo ona smetlišta koja najviše smetaju građanima – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da lokalne samouprave mogu da kandiduju projekte do 04. marta 2022. godine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu www.ekologija.gov.rs, u odeljku „Konkursi“.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track