ETNO FESTIVAL U RIBARSKOJ BANJI: Tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija u okviru Kulturnog leta (FOTO)
Foto: Ž. M.

Udruženje za očuvanje tradicije

ETNO FESTIVAL U RIBARSKOJ BANJI: Tradicionalna turističko-gastronomska manifestacija u okviru Kulturnog leta (FOTO)

Srbija -

Udruženje za očuvanje tradicije “Ribarska Banja”, a pod pokroviteljstvom istoimene Specijalne bolnice organizovalo je tradicionalni Etno festival hrane, muzike i starih zanata.

Na ovoj manifestaciji tradicije, kulture i gastronomije učestvovalo više desetina učesnika iz cele Srbije, u originalnim srpskim suvenirima i ručnim radovima u etno stilu, umetničkim ostvarenjima, kao i u degustaciji starih srpskih jela, pića, meda i pčelinjih proizvoda uživalo je više hiljada posetilaca.

Ribarska Banja, Etno festival
foto: Ž. M.

Etno festival je otvorio dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice “Ribarska Banja”, koji je pozdravio goste i mnogobrojnu publiku.

- Ovu manifestaciju organizujemo po 13.put, a preskočena je samo jedna godina zbog korone. Njen cilj je očuvanje tradicije i kulture ovoga kraja, a organizujemo je u okviru “Kulturnog leta Ribarske Banje”. Pohvalno je istaći da mladi ljudi sve više učestvuju u ovakvim programima kojima želimo da očuvamo pamćenje na srpsku narodnu kuhinju, etno muziku, stare i druge umetničke zanate.

Program Kulturnog leta obuhvata likovne kolonije i izložbe, festivale, folklor, pozorište, sport, “Vuletove dane” i druge programske sadržaje koji su veoma posećeni. Kapaciteti Specijalne bolnice su stopostotno popunjeni do novembra, a izdali smo i 800 vaučera za domaće turiste po programu Vlade Srbije.

Ribarska Banja, Etno festival
foto: Ž. M.

Očekujemo da uskoro završimo prikupljanje dokumentacije, a da radove na proširenju kapaciteta započnemo do kraja godine, obećava čelnik ove ugledne zdravstvene ustanove.

Ova turistička i gastronimska manifestacija obuhvata promociju proizvođača sa teritorije Grada Kruševca, susednih opština, ali i cele Srbije.

Milinka Ivanović iz Kruševca izložila je razne vrste lutki i drugih proizvoda za igru bolesne dece.

- Organizacija Etno festivala je na visokom nivou, kao i zdravstvene usluge ove ustanove. Ovu tvrdnju potvrđujem i ličnim iskustvom. Ovde mnogi dođu sa štakama i toljagama, a odu zdravi i pravi, ističe Milinka. Radica Milanović iz Udruženje žena Specijalne bolnice Ribarska Banja, koje postoji 30 godina, kaže da su izloženi ručni radovi u etno stilu i to: poentlosi, vežene stvari, tkane starinske stvari (pokrivači, čerge, podnjače i drugo). Predstavljene su brojne vrste pita sa raznim voćem i povrćem, puslice, bakini kolači i drugo.

Prema rečima Slađane Milenković iz DPMNRO ovo udruženje promoviše svoje dnevne aktivnosti kroz radnu terapiju i ponosi se radom svojih saradnika. Jovanka Lazić iz Etno Rasine kaže da svake godine učestvuju na ovoj manifestaciji i da je ona napredovala bez obzira na koronu i druge probleme. Grnčarija Đorđevići iz Pirota je ponudila veliki izbor posuda za hranu i druge namene, a Aktiv žena iz Niša staklene boce za piće. “Melisa”, talentovanog studenta Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, Miloša Aleksandrića iz Kruševca je od 2016. godine redovni učesnik festivala.

Ribarska Banja, Etno festival
foto: Ž. M.

Ovaj mladi istraživač zahvaljuje se Ribarskoj Banji na podršci talentima, a predstavio se sa proizvodima od lekovitog bilja iz kruševačkog kraja za kožne bolesti, zglobove i kičmu.

Stari asurdžijski zanati Majur, kod Jagodine, nastupili su sa proizvodima od ševara i šuške (ceger, torbice, ikebane, vazne, posude...), čiji predstavnici kažu da su mnogo puta bili u Ribarskoj Banji i da ih sve ovde oduševljava. Milena Justinović iz KUD “Mladost Poljana”, kod Požarevca, ističe da raspolažu širokim izborom etno hrane iz svoga kraja posebno ističući carsku pitu, ruske kape, zeljanicu, proju sa čvarcima, orasnice, slani mafin i druge kolače sa višnjama i drugim voćkama. Podsećaju i na ajmokac, staro zaboravljeno jelo od brašna, mesa (piletina, zečevina, ili riba) i povrća (beli luk i šargarepa).

- Mi u Poljani imamo etno festival na drugi dan Vaskrsa na kojem su žene iz Ribara ranije dolazile. Meni se ovde mnogo sviđa. Ostala bih više dana, ali moram kući - zovu me deca, kaže gospođa Justinović.

Ribarska Banja, Etno festival
foto: Ž. M.

Udruženje žena iz Lugavčine izložilo je etno hranu iz svoga kraja, kao i Dom zdravlja iz Svrljiga sa specijalitetima iz tog dela Srbije (červiš, belmuš, sukana gibanica, salčići, svrljiška sarmica u vinovom listu i dr.). Dragana Aksentijević i Tijana Milenković iz Zdrave hrane Kaonik ponudile su brojne suvomesnate proizvode za kojima je vladalo veliko interesovanje. One su svim gostima omogućile degustaciju i kupovinu pod najpovoljnijim uslovima.

Etno kutak iz Žitkovca se prvi put predstavio na ovoj manifestaciji sa pitama sa svim vrstama voća i posnim jelima. Zomel iz Pleša se predstavio sa širokom lepezom proizvoda od lekovitog bilja sa Goča, Željina i Stolova i tvrdi da su svi produkti prirodni i zdravstveno korisni i bezbedni i da naš narod, konačno, treba da se vrati prirodi i dokazanoj narodnoj medicini.

Ribarska Banja, Etno festival
foto: Ž. M.

Etno festival u Ribarskoj Banji je oduševio mnogobrojnu publiku, učesnici su bili zadovoljni obezbeđenim uslovima, a organizator je dao sve od sebe da program bude uspešan u celini. Svi se slažu da su ovakve manifestacije rado posećene, ali i korisne, pa čak i nužne, za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda i da ih treba i dalje organizovati na osmišljeniji način.

Kurir.rs/ Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track