NIKOLA SELAKOVIĆ POČASNI GRAĐANIN TRSTENIKA: Trstenik proslavlja Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu
Foto: Kurir/Ž.M.

Svečanost

NIKOLA SELAKOVIĆ POČASNI GRAĐANIN TRSTENIKA: Trstenik proslavlja Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Srbija -

Skupština opštine Trstenik donela je odluku o dodeli priznanja Počasni građanin opštine Trstenik Nikoli Selakoviću, ministru spoljnih poslova Srbije.

Nikoli Selakoviću, ministru spoljnih poslova Srbije, povodom 15. oktobra, Dana oslobođenja ove pomoravskog grada u Drugom svetskom ratu, priznanje je danas uručeno na svečanoj sednici lokalniog parlamenta. Umesto opravdano odsutnog slavodobitnika priznanje je preuzela Slavica Marković.

Pobeda srpske vojsked u Prvom svetskom ratu je plaćema velikim ljudskim i materijalnim žrtvama, u čemu naš kraj nije zaostajao. Sa teritorije Trsteničkog sreza je tokom Prvog svetskog rata mobilisano oko 9.500 vojnih obveznika, od kojih je tokom rata poginulo ili umrlo oko 4.700 lica. U epidemijama tifusa i španskog gripa umrlo je još oko 2.500 ljudi. Ostao je nepoznati broj onih koji su nastradali u internaciji u logorima širom Austro – Ugarske ili Nemačke, kaže inicijator predloga o dodeli nagrade ministru Selakoviću - Ivan Nešić.

Trstenik
foto: Kurir/Ž.M.

Trstenik je dostojno obeležio stogodišnjicu Velikog rata različitim aktivnostima, kao što su: izložbe, predavanja, projekcije filmova i književne večeri. Ono u čemu se Trstenik razlikuje od većini gradova Srbije je nepostojanje spomeničkog obeležja, posvećenog žrtvama koje je naš narod podneo u Prvom svetskom ratu.

- Upravo su ovo činjenice koje je rukovodstvo naše opštine prenelo Nikoli Selakoviću, ministru spoljnih poslova Srbije, koji je svojom nesebičnom podrškom pružio ogromnu pomoć opštini Trstenik prilikom realizacije projekta negovanja slobodarskih tradicija Srpskog naroda, čime ćemo uspeti u nameri da ispravimo nepravdu, koja traje više od jednog veka, i na zaista primereni način se odužimo precima za herojski podvig i teško stradanje tokom Prvog svetskog rata, ističe Ivan Nešić - opštinski većnik za kulturu.

1 / 4 Foto: Kurir/Ž.M.

Nagrada „Jefimijin vez“ dobila je ministarka privrede Anđelka Atanasković. Nagrada je ministarki uručena u znak zahvalnosti za doprinos razvoju Trstenika kroz podršku Ministarstva privrede za realizaciju investicionih i infrastrukturnih projekata.

Dan oslobođenja opštine Trstenik danas je obeležen kraj spomenika palom borcu, a veliki broj ljudi minutom ćutanja odao je počast svim palim borcima i svim žrtvama koje su pale za slobodu. Na spomen obeležje cveće i vence su položili članovi porodica poginulih boraca, predstavnici Saveza boraca, opštine Trstenik i udruženja ratnih vojnih invalida.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk priredila je danas prijem u sali za venčanja za 24 bračna para, koji su proslavili zlatnu svadbi, venčali se u istoj sali davne 1972. i još su u srećnom braku.

Povodom Dana opštine Trstenik 15. oktobra, opština Trstenik je svojim građanima poklonila večerašnji koncert grupe VAN GOGH.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track