STRATEGIJA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: Jednake mogućnosti za sve
Foto: Shutterstock

STRATEGIJA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: Jednake mogućnosti za sve

Srbija -

Postojanje konkretnih smernica u ovoj oblasti za period do 2026. u Kraljevu ocenjeno kao veoma pozitivna praksa

Rodnu ravnopravnost teško je ostvariti bez srazmernog i neposrednog učešća žena u procesu donošenja odluka u svim oblastima javnog života i na svim nivoima, konstatovano je u Strategiji za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva za period 2021-2026. godine, usvojenoj prošle godine.

U njoj je predstavljena rodna statistika u organima i službama grada Kraljeva, a ukazano je i da su Romkinje, žene sa invaliditetom i pripadnice drugih ranjivih grupa upadljivo odsutne iz javnog i političkog života. Navedeno je da je osnovni preduslov demokratije da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti i ravnopravan pristup položajima moći i odlučivanja u svim oblastima javnog i političkog života na svim nivoima, uključujući nivo izvršne vlasti, kao i oblasti u kojima su žene naročito malo zastupljene (ekonomija, bezbednost, energetika, saobraćaj, sport i diplomatska služba).

U delu koji se odnosi na zastupljenost žena i muškaraca na mestima odlučivanja, navedeno je da su predsednik Skupštine grada Kraljeva i zamenik predsednika muškarci, a da se na poziciji sekretara Skupštine i zamenika sekretara nalaze žene. Od 11 šefova odborničkih grupa samo su tri žene, a u sazivu Skupštine za 2018. godinu bili su 49 odbornika i 21 odbornica.

Jedan deo strategije posvećen je ciljevima za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva za period 2021-2026. godine, a kao najbitniji ciljevi prepoznati su: (1) promenjeni rodni obrazci i unapređena kultura rodne ravnopravnosti, (2) povećana ravnopravnost žena i muškaraca primenom politike i mera jednakih mogućnosti i (3) sistemsko uvođenje rodne perspektive u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika. Ujedno je urađen i akcioni plan kojim su ciljevi konkretizovani i razrađeni. Predviđeni su i mehanizni za praćenje, izveštavanje i ocenu realizacije strategije sa lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost.

Planiran je i proces praćenja i evaluacije koji se sprovodi prikupljanjem podataka, analizom podataka, izveštavanjem i korišćenjem analize, dok je za praćenje realizacije planiranih aktivnosti, osim nosilaca aktivnosti, nadležan i Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva, uz uključivanje partnerskih organizacija i institucija.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track