KIKINDA: Nasilnici psihički urnišu, ali i biju nemoćne žrtve
Foto: Saša Urošev

KIKINDA: Nasilnici psihički urnišu, ali i biju nemoćne žrtve

Srbija -
Najčešće žrtve porodičnog nasilja su žene i deca koji su izloženi psihičkom, brutalnom fizičkom, pa i seksualnom zlostavljanju

KIKINDA: Opaki umovi !

Da nasilnici svih profila i socijalnog statusa u kikindskoj opštini ni prošle godine nisu imali namere da se okanu rđavih navika, i prestanu da fizički i psihički maltretiraju osobe iz bliskog okruženja, potvrđuju podaci Mobilnog tima za borbu protiv nasilja u porodici.

Timu koji čine stručnjaci Centra za socijalni rad, prijavljeno je 99 žrtava nasilja 80 osoba ženskog i 19 muškog pola.

Najčešće žrtve porodičnog nasilja su žene i deca koji su izloženi psihičkom, brutalnom fizičkom, pa i seksualnom zlostavljanju.

Nije redak slučaj da deca tuku roditelje, a u tome prednjače narkomani. U takvim porodicama, poremećeni odnosi dugo traju:

-ŽŽrtve porodičnog nasilja su, najčešće, nezaposlene i neobrazovane žene starosti između 40 i 49 godina . U trećini slučajeva, radi se o deci o 7 do 14 godina. Među žrtvama ima i osoba koje imaju više od 60 godina. Bilo je i slučajeva da je muškarac žrtva, a nasilna osoba ženskog pola. Naša dosadašnja iskusta pokazala su da je nasilnik uglavnom muškarac koji ima između 39 i 49 godina. Radi se o supružniku, bivšem mužu ili vanbračnom partneru, kaže za Kurir sociolog Centra za socijalni rad Milkica Momčilov, i naglašava da je ovaj društveni problem i dalje tabu tema:

- Nasilje u porodici ostaje sakriveno u “četiri zida”. Komšije i prijatelji smatraju da je to privatna stvar u koju ne treba da se mešaju. Sa druge strane, i dalje je prisutan trend da žrtve ne prijavljuju nasilje u porodici. Bez kontinuirane institucionalne pomoći, žrtve ne mogu da izađu iz začaranog kruga nasilja, ističe ona.

Mobilni tim za borbu protiv nasilja u porodici je proteklih nekoliko godina evidentirao, u proseku, oko sto žrtava porodičnog nasilja.

To je samo vrh ledenog brega. Mnoge žrtve godinama ćute i trpe nasilje.

Uvek dostupni Mobilni tim za borbu protiv nasilja u porodici funkcioniše od 2006. godine. Dostupni su 24 sata dnevno, a žrtve mogu da im se za pomoć obrate na telefon 064-46-54-333.

U zavisnosti od lokacije, na lice mesta izlaze u roku od 10 do 30 minuta u zavisnosti od lokacije. U ovaj projekat uključeni su policija, Hitna služba i bolnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track