NOVI SAD: U planu izgradnja tri puta većeg Svratišta za decu

NOVI SAD: U planu izgradnja tri puta većeg Svratišta za decu

Srbija -
U novom Svratištu će moći da boravi više od 40 dece dnevno, kojima će pomoć pružati volonteri, kao i obrazovni kadar

NOVI SAD - Izgradnja novog Svratišta za decu sa ulice planirana je u narednih godinu i po dana. Kako nam je kazala Daliborka Batrnek Antonić iz Ekumenske humanitarne organizacije, novi objekat biće znatno većeg kapaciteta u odnosu na postojeći i nalaziće se u blizini Centra za socijalni rad.

"Mi se nadamo da ćemo uspeti u narednih godinu i po dana da se uselimo u tu kuću ukoliko procedura oko dobijanja građevinske dozvole i potpisivanje ugovora bude dovoljno brza", kaže Daliborka Batrnek Antonić.

S obzirom da veoma mali broj dece koji živi i radi na ulici ide u školu, novo Svratište će imati i posebnu učionicu.

"Mi se zaista trudimo da ih, što je moguće više, uključujemo u školski sistem. U kontaktu smo sa njihovim učiteljima i učiteljicama i pomažemo im oko domaćih zadataka. Pošto se sada trenutno sve aktivnosti odvijaju u jednoj prostoriji, deci je zaista teško da jedno dete radi domaći, a da drugo dete gleda tv ili igra igrice", dodaje Batrnek Antonić.

Prema njenim rečima, sadašnje svratište za decu na Bulevaru oslobođnja zauzima prostor od 67 kvadrata, dok će novi objekat biti skoro tri puta veći. U novom Svratištu će moći da boravi više od 40 dece dnevno, kojima će pomoć pružati volonteri, kao i obrazovni kadar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja