(FOTO PRIČA) KAO DA STOJI: Zaledio se Dunav kod Novog Sada
Foto: Tanjug Jaroslav Pap

(FOTO PRIČA) KAO DA STOJI: Zaledio se Dunav kod Novog Sada

Srbija -

NOVI SAD - Dunav kod Novog Sada jutros izgleda kao da stoji, jer je led prekrio skoro celu površinu reke.
Na fotografijama sa Keja se mogu videti velike sante leda koje polako plutaju rekom, dok se uz samu obalu praktično samo gomila led.

1 / 14 Foto: Tanjug Jaroslav Pap

Prema poslednjim podacima RHMZ-a, na Dunavu je zabeležena pojava ledostoja i narednih dana se očekuje povećanje gustine leda.

Na delu Dunava od mađarske granice do Smedereva led je pretežno u pokretu i pokriva vodenu površinu od 10 do 40 odsto i preduzimaju se mere redovne odbrane od leda, a od Smedereva do granice led zauzima i 100 odsto vodene površine.

Na ostalim rečnim tokovima led pokriva i do 100 odsto širine reke.

U redovnom izveštaju o stanju vodostaja u 12 časova, RHMZ je potvrdio da se očekuje pojava sve više leda na rekama.

- Na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava, Velike i Južne Morave, kao i na Jablanici i Toplici zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja sa tendencijom povećanja gustine leda narednih dana.

Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike, Južne i Zapadne Morave, kao i na Mlavi, Peku i Timoku osmotren je priobalni led sa ledohodom od 10 do 60 odsto širine rečnog korita - navodi RHMZ.

Prema poslednjim podacima, temperatura vode u Dunavu je oko 0,1 °C, a na ostalim rekama još niža 0 °C, tj na Savi, Velikoj Moravi, Tisi i banatskim vodotocim.

(Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track