VOĐA BERKUTA: Ukrajinski specijalci nisu ispalili ni jedan hitac na Majdanu!
Foto: Youtube

Zapovednik krimske jedinice

VOĐA BERKUTA: Ukrajinski specijalci nisu ispalili ni jedan hitac na Majdanu!

Planeta -
Zapovednik Jurij Abisov tvrdi da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka "spoljna sila" koja je ubijala i demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti

MOSKVA - Vođa specijalnih jedinica Berkut, koje su nove kijevske vlasti raspustile posle krvavih sukoba, tvrdi da pripadnici tih jedinica u Kijevu "nisu ispalili ni metak", već da je u provokacije i pucnjavu bila uključena neka "spoljna sila" koja je ubijala i demonstrante i pripadnike snaga bezbednosti.

Jurij Abisov, kojeg "Raša tudej" predstavlja kao zapovednika Krimske jedinice Berkut, ocenio je u intervjuu za rusku televiziju da je ta "treća strana" koja je odgovorna za ubistva na Majdanu - "organizovan tim profesionalaca".

"U nekom trenutku, razumeli smo da to više nije mirni protest poput onih 2004. i 2007. Ovog puta, sve se vrtelo oko provokacija i ne samo nasilne već prljave taktike demonstranata. Dok smo mi bili nenaoružani - jer nismo imali ni neubojito oružje - plan onih koji su sve osmislili bio je da baci na kolena Berkut, da nas demorališe i izvrši pritisak na naše ljude da promene stranu. Ali, to se nije desilo", ispričao je Abisov.

Potom je, nastavlja, "počelo najgore - pucnjava": "Hici su ispaljeni na obe strane, ali - kao što već rekoh - mi nismo ni imali oružje.

Teško je bilo razumeti šta se dešava, ali vojnici su samo počeli da padaju na zemlju, jedan po jedan. Postalo je jasno: ljudi su umirali jer su ih pogodili meci! Ponavljam: nijedan metak nije mogao biti ispaljen od strane snaga Berkuta. Siguran sam da je tu bila neka vanjska sila, treća strana uključena u provokacije i smrt na obe strane. To je bio organizovan tim profesionalaca."

Abisov intervju usledio je posle objavljivanja snimka prisluškivanog razgovora šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton sa estonskim ministrom Urmasom Paetom, u kojem diplomate konstatuju da su isti snajperisti u Kijevu pucali i na demonstrante i na snage bezbednosti, i da ih nije angažovao svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, već vođe "Majdana".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track