KUĆNI TEST VEOMA POUZDAN: Za samo 10 minuta otkriva da li imate rak
Foto: Profimedia

Onkolog Dejvid Vong na Univerzitetu Kalifornija

KUĆNI TEST VEOMA POUZDAN: Za samo 10 minuta otkriva da li imate rak

Život -
Uskoro bi u prodaji mogao biti jednostavan 10-minutni test koji se može napraviti i kod kuće, a koji će detektuje bolujete li od raka.

Dejvid Vong, profesor onkologije na Univerzitetu Kalifornija, kaže da je moguće detektovati tumor kada cirkulira u telesnim tečnostima.

Testiranje tečnosti iz nosa 100 odsto je tačno i jednostavno provesti, da bi se moglo provoditi i kod farmaceuta, ali i kod kuće, napominje on.Trenutno se za detektiranje raka koristi testiranje krvi, ukoliko su lečnici već napravili biopsiju i izdvojili tumor, da bi saznali koji genetički potpis treba da traže.

Iako ta metoda može biti korišćena kako bi se nadziralo širenje raka, ne može biti korišćena za inicijalni test, te može pokazati lažno postojanje tumora, piše Telegraph.

Testovi tečnosti iz nosa pokazale su da i smo kapljica sline poseduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, čim se tumor počne razvijati. Test je jednostavan i relativno jeftin.

"Ako u krvi ili slini kruži potpis tumora, test će ga otkriti. Treba nam i manje od jedne kapi sline i test je gotov za samo 10 minuta. Može se napraviti u doktorskoj ordinaciji dok čekate pregled', rekao je doktor Vong u Vašingtonu , na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti.'Važno je rano otkriće. A pacijenti ga mogu napraviti i kod kuće ili kod stomatologa ili farmaceuta', pojasnio je Wong.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track