ATELJE 212 ČASTI PUBLIKU ZA 66 GODINA: Za rođendan izložba, karte upola cene, a ovo su 3 predstave koje MORATE POGLEDATI
Foto: Anđa Brstina

lep gest

ATELJE 212 ČASTI PUBLIKU ZA 66 GODINA: Za rođendan izložba, karte upola cene, a ovo su 3 predstave koje MORATE POGLEDATI

Kultura -

Pozorište Atelje 212 započelo je svoj život 12. novembra 1956. godine, premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog “Fausta” u režiji Mire Trailović, u kome su igrali Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović, u maloj sali stare zgrade “Borbe” u kojoj je bilo samo 212 stolica u gledalištu.

Marija Crnobori
Marija Crnoborifoto: Arhiva Kurir

Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Atelje je osnovan kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme. Osim toga, želeli su da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih, koje pre svega neće biti institucija. U traganju za pogodnim prostorom u kome bi realizovali svoju ideju otkrili su čitaonicu novinske kuće "Borba", a Borislav Mihajlović Mihiz nazvao je novo pozorište: Atelje 212. Publika je tog 12. novembra 1956. aplaudirala, a javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.

Mihiz
Mihizfoto: Printscreen

Tokom 66 godina koje su usledile, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izraslo u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.

U okviru nedavno potpisanog sporazuma izmedju fakulteta Primenjenih umetnosti I Ateljea 212 biće izložba studenata scenskog kostima i scenskog dizajna. Izložba se otvara u 12 sati u subotu 12. Novembra i trajaće do 2. Decembra u foajeu Ateljea 212.

Publika koja kupi kartu tog dana na blagajni pozorišta u periodu od 10 do 14 časova ostvariće popust od 50% na kupovinu karata za novembar mesec.

Gorica Popović, Sloboda Mićalović, Tamara Dragičević
foto: Arhiva Ateljea 212

1. Predstava "Avgust u okrugu Osejdž"

Komad savremenog američkog pisca Trejsija Letsa u režiji Ljiljane Todorović i u prevodu Milice Mihajlović.

Priča o mračnoj istoriji jedne porodice, o ženama jake volje koje je život odvojio, a porodična kriza ponovo vratila u kuću u kojoj su odrasli, kod problematične žene koja ih je podigla.

Po ovom komadu snimljen je i holivudski film sa Meril Strip i Džulijom Roberts u glavnim ulogama, koji je ovogodišnji kandidat za Oskara. Naše Dara Džokić i Anita Mančić su još bolje u istim ulogama.

Avgust u okrugu Osejdž
foto: Dušan Đorđević

U predstavi igraju: Branimir Brstina, Jelena Petrović, Jelena Đokić, Milica Mihajlović, Branka Šelić, Mladen Andrejević, Dejan Dedić, Isidora Minić, Nenad Ćirić Gordan Kičić, Bojan Žirović i kao specijalna pojava – Dragan Nikolić.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

2. Predstava "Slavna Florens"

Drama po tekstu britanskog dramskog pisca Pitera Kviltera, u režiji Đurđe Tešić

U komediji o „najgoroj pevačici na svetu“ igraju Gorica Popović u naslovnoj ulozi Florens Dženkins, zatim Tamara Dragičević i Ivan Mihailović.

Gorica Popović
foto: Arhiva atelje 212

Komad je nastao na osnovu istinite priče o Florens Foster Dženkins, koja je četrdesetih godina u Njujorku bila omiljena muzička atrakcija. Proslavila se operskom karijerom, iako nije umela da peva. Stoga je svaku salvu smeha iz publike nehajno odbacivala kao profesionalnu ljubomoru.

Publika je bila oduševljena njenim „fantastičnim glasovnim mogućnostima“ i za koncert ove sopranistkinje bez trunke sluha uvek se tražila karta više.

Gordan Kičić, Noćna straža
foto: Boško Đorđević

3. Predstava "Noćna straža"

Drama Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića

Komedija koja se dešava u Beogradu tridesetih godina prošlog veka prati porodicu propalih bogataša koja pokušava da povrati bogatstvo raznim spletkama, koje uključuju loše pesnike, lažne aristokrate i osiromašeno plemstvo.

U "Noćnoj straži" igraju i Nenad Ćirić, Jelena Đokić, Jelena Petrović, Uroš Jakovljević, Jelena Stupljanin, Bojan Žirović, Tamara Dragičević i Stefan Bundalo.

Kurir.rs

Bonus video:

02:29

ZORAN RADMILOVIĆ JE BIO MRGUD I ĆUTOLOG! Svetozar Cvetković ispričao smešnu anegdotu o velikom glumcu MIRA BANJAC GA JE ZVALA KLEN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track