POSLEDNJI POZDRAV VELIKANU: Sahranjen David Albahari, dostojanstveno ispraćen u večnost uz zvuke omiljene muzike
Foto: Nemanja Nikolić

POČIVAĆE NA JEVREJSKOM GROBLJU

POSLEDNJI POZDRAV VELIKANU: Sahranjen David Albahari, dostojanstveno ispraćen u večnost uz zvuke omiljene muzike

Kultura -

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo posle duže bolesti u 75. godini, biće sahranjen danas na Jevrejskom groblju.

Porodica je u suzama primala saučešće, a na ispraćaju je bilo sedamdesetak ljudi.

David Albahari, sahrana Davida Albaharija
foto: Nemanja Nikolić

Od kolega i prijatelja među prvima je stigla glumica Nada Blam, Svetislav Basara i Dušan Petričić, Srđan Gojković Gile i druge viđenije ličnosti koje su poznavale velikana.

Pisca i prevodioca su ispratili dostojanstveno u džez muziku.

1 / 15 Foto: Nemanja Nikolić

Nakon završenog opela tužnom skupu obratio se i ilustrator Dušan Petričić, koji je podelio sećanja na najranije detinjstvo i podsetio prisutne na Davidovu privrženost Zemunu u kojem su odrasli.

- David i ja znamo se od detinjstva. Životi su nam povezani sličnim uspomenama. Naravno, Zemun tu ima dominantno mesto. On je odrastao u donjem Zemunu, a ja u gornjem. Sticajem okolnosti, vođeni sličnim porivima, a bez ikakvog dogovora, ranih devedesetih prošlog veka našli smo se obojica u Kanadi. On u Kalgariju, ja u Torontu. Relativno redovno smo se dopisivali i viđali. O našem zemunstvu dovoljno govori činjenica da smo svoja pisma potpisivali - on, iz Kalgarija, sa Zemunac iz gornjeg Zemuna, a ja iz Toronta, sa Zemunac iz Donjeg Zemuna - započeo je Petričić.

David Albahari, sahrana Davida Albaharija
foto: Nemanja Nikolić

U poslednjih trideset godina Albahari je bio jedan od najprevođenijih srpskih pisaca, čija su dela prevedena na dvadeset jedan jezik. Bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

- Istovremeno smo se, opet bez dogovora i vratili u Zemun. Sa idejom da svoje penzionerske dane provodimo u lepim šetnjama i razgovorima po zemunskom keju. Iz tog vremena datira i naša jedina zajednička knjiga "Ema i jež koji nestaje", koju je inicirala i zdušno pomogla oko izdavanja Slavka iz Ceptera. Ideju o šetnjama i razgovorima samo smo delimično realizovali - rekao je. Književnik je živeo povučenim životom, bez mobilnog telefona, ali je uvek bio blizak sa publikom.

David Albahari, sahrana Davida Albaharija
foto: Nemanja Nikolić

- Davidova neočekivana i neprijatna bolest poremetila nam je planove. Povremeno, kada bi njegove trenutne zdravstvene okolnosti to dozvoljavale, viđali smo se. Tako sam imao priliku da u Davidu otkrijem posebnu i dragocenu osobinu neuništivog borca da svoj ustaljeni kreativni ritam sačuva po svaku cenu, od svih izazova kojima ga je neumoljiva bolest izlagala.

Srčanost kojom je čuvao svoje pravo da, uprkos bolesti i objektivnim ograničenjima, neometan misli i piše, putuje, učestvuje na književnim večerima i razgovara sa svojom publikom, retko se viđa. Zato, sa posebnom pažnjom, činjenici o izuzetnom značaju i uticaju na nove generacije pisaca, koji je David Alhahart imao kao književnik i prevodilac na toj literarnoj sceni, dodajem i podatak o njegovoj hrabrosti i upornosti da ne odustane od posla koji mu život znači. Ni onda kada bi svi drugi odustali - istakao je Petričić i dodao:

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

- David je opet otputovao. Eto nama, druže, nove lokacije na kojoj ćemo se jednom izvesna je, ponovo sresti. I u novom neobičnom prostoru i još neobičnijem ambijentu opet se igrati gornjeg i donjeg Zemuna.

Govor je održala i književnica Mirjana Obradović.

Biografija Davida Albaharija:

Književnik je rođen 1948. u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča "Porodično vreme", objavio je 1973. u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Za zbirku priča "Opis smrti" dobio je Andrićevu nagradu, a za "Mamac" je nagrađen Ninovom nagradom 1996, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije. Zbirka priča "Svake noći u dugom gradu" dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine. Bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

David Albahari
foto: Boško Karanović

Porodica je odlučila da ispraćaj ne bude samo za najuži krug.

- Za sve vas je umro vaš omiljen pisac, a za nas otac i muž. Moja Beki još nije svesna ko je, zapravo, bio njen tata. On je za nju bio samo njen tata. Praznina koju je ostavio za sobom velika je kao svemir. Ne, još je veća. Hteli smo da ga sahranimo sami, bez prisustva drugih ljudi. Shvatili smo, međutim, da na to nemamo pravo. On je bio javna ličnost, a da se ne lažemo, voleo je publiku. Znamo, takođe, da je svojim postojanjem i pisanjem dodirnuo bezbroj ljudi. Na neke je ostavio duboki trag. Zato objavljujemo datum i mesto sahrane - napisala je njegova supruga Bojana Albahari na Fejsbuku.

Kurir.rs

Bonus video:

00:41

PREMINUO DAVID ALBAHARI: Poznati pisac izgubio životnu bitku u 75. godini posle duge bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track