KNJIGA MORAMO DA RAZGOVARAMO O KEVINU PONOVO U SRBIJI: Otvara pitanje da li je za masakr krivo dete jer je rođeno zlo ili porodica
Foto: Laguna

prirodi zla, roditeljstvu i odgovornosti

KNJIGA MORAMO DA RAZGOVARAMO O KEVINU PONOVO U SRBIJI: Otvara pitanje da li je za masakr krivo dete jer je rođeno zlo ili porodica

Kultura -

Roman "Moramo da razgovaramo o Kevinu" Lajonel Šrajver od pojavljivanja na policama osvojio je srca čitalačke publike i ubrzo je stekao epitet remek-dela svetske savremene književnosti, a u Srbiji je dobio drugo izdanje u "Laguni".

Ko je kriv?

knjiga Moramo da razgovaramo o Kevinu
foto: Laguna

Neposredno pred svoj šesnaesti rođendan, 8. aprila 1999, Kevin Kačadurijan ubio je sedam školskih drugova, nastavnicu i radnika u kafeteriji. Skoro dve godine kasnije njegova majka Eva konačno je spremna da podeli svoja razmišljanja o događajima koji su vodili masakru.

U nizu pisama svom suprugu Frenklinu, koji više nije s njom, ona pokušava da objasni tragediju i da razume svoju ulogu u njenom stvaranju. Pitanje da li je za masakr krivo dete jer je rođeno zlo, odnosno s poremećajem ličnosti, ili je kriva porodica zbog pogrešnog načina vaspitanja i nedostatka ljubavi prema deci opseda majku i čitaoce.

knjiga Moramo da razgovaramo o Kevinu
foto: Laguna

O knjizi i pitanjima koja pokreće, a pre svih ko je kriv kada dete ubije, na tribini "O prirodi zla, roditeljstvu i odgovornosti", koja je održana prošle nedelje u knjižari "Delfi SKC", govorile su Vida Rakić Glišić, psihoanalitičarka i psihoanalitička psihoterapeutkinja, Dajana Milovanov, doktorantkinja književnosti, i Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

- Glavna junakinja Eva, pišući pisma, održava u životu one koje je volela. Odnos između njenog sina i nje od rođenja je bio tipičan odnos majke i deteta koje ima urođeno, stručno rečeno, znatno povišenu agresivnost ili nemotivisanu destruktivnost. Ta destruktivnost može da bude ubilačka, i deca sa ovim osobinama u najranijem uzrastu, sa četiri ili pet godina, već pokazuju simptome, dok sa devet ili 10 godina postaje već uvežbani, istrenirani, težak sadista.

Vida Rakić Glišić
Vida Rakić Glišićfoto: Laguna

Moja asocijacija, čitajući ovaj sjajan roman, jeste da je Kevin jedno od takve dece. Teško je pričati o dvosmernosti koja, naravno, uvek postoji u odnosu majke i bebe, kasnije adolescenta i odraslog čoveka, kada postoji taj užasni potencijal, koji se, srećom, ne ostvari uvek - istakla je Vida Rakić Glišić.

Pitanja

Čitaoci će uočiti da ova knjiga ne samo da ne daje odgovore već i otvara pitanja za koja smo mislili da već imamo odgovore.

- Majčinstvo je jedna od važnih tema, ali ova knjiga otvara i pitanja koja su u književnosti postojala veoma dugo, a to je pitanje detinjstva, vaspitanja, odnosa prirode i vaspitanja - rekla je Dajana Milovanov.

Dajana Milovanov
Dajana Milovanovfoto: Laguna

Osvrćući se na masakr koji se pre godinu dana dogodio u Srbiji, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja istakla je koliko je važno pratiti signale.

 Ivana Stevanović
Ivana Stevanovićfoto: Laguna

- Moramo mnogo više da damo na značaju onim ljudima koji imaju snage i sposobnosti da predvide neke događaje, kao i to u kom pravcu kao društvo i civilizacija možemo da idemo. Preporučujem da knjigu pročitaju i moje kolege, ali i roditelji, zato što otvara izuzetno važne teme: šta je roditeljstvo, koje su granice i gde su naše odgovornosti. Otvara i drugo važno pitanje: ako roditelji nisu u stanju da odgovore na pitanja odgovornosti, gde smo mi kao društvo i država kada neki signali postoje, a nismo u stanju da na njih odgovorimo. Ova knjiga upravo o tome govori, o signalima - objasnila je Ivana Stevanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track