ČUVENI POPARA JE UMRO SAM U STARAČKOM DOMU: Na sahrani mu bilo SAMO DVOJE KOLEGA, a od glume se oprostio iskočivši kroz prozor
Foto: Printscreen/Youtube

KAKO JE MISLIO TAKO JE I BILO

ČUVENI POPARA JE UMRO SAM U STARAČKOM DOMU: Na sahrani mu bilo SAMO DVOJE KOLEGA, a od glume se oprostio iskočivši kroz prozor

Kultura -

Glumac Zoran Rankić ostao je upamćen po ulozi čuvenog Popare u kultnoj seriji "Srećni ljudi", ali o njegovom privatnom životu malo se znalo.

Iako je imao veliku popularnost, preminuo je u staračkom domu u Beogradu nakon duge i teške bolesti. Životnu bitku izgubio je u 84. godini, 9. decembra, 2019. godine.

Svoje poslednje dane proveo je u samoći, te se posvetio svojoj velikoj ljubavi - pisanju, a od pozorišta se oprostio na nesvakidašnji način.

Zoran Rankić, Žarko Popara
foto: Printskrin

- U vreme njegove smrti velika većina njegovih najbližih prijatelja, Toma, Deba, Poček, već su otišli. Zoran Rankić je pisao knjige ("Neobjavljeno vreme" 1 i 2) i završio ih, u odličnoj mentalnoj kondiciji samo mesec-dva pre smrti, kad je doživeo moždani udar. Posle kraćeg boravka u bolnici "Sveti Sava", a tada već nije mogao ni da hoda, shvatio je da ne može da živi sam u kući. Sestra, koja je imala neku autoimunu bolest, dugo je bila dobrog zdravlja i fino su se slagali i pazili, ali joj se stanje iznenada pogoršalo i otišla je u dom nekoliko meseci pre njega, a umrla je mesec dana posle njega. Divna, brižna Mirjana. Zoran Rankić nije bio ni sam, još manje zaboravljen. Imao je nas, svoje prijatelje, koji smo ga obilazili svaki dan i voleli. Što se mene tiče, mi se nikad ni nećemo rastati. Šta god da radim, on je u mojim mislima - otkrila je jednom prilikom njegova prijateljica Zvezdana Stanković, autorka monografije o čuvenom glumcu.

Žarko Popara, Zoran Rankić
foto: Printscreen

Zoran je, naime, tada pobegao sa oproštajnog govora kojim su iz Beogradskog dramskog pozorišta hteli da ga isprate u penziju tako što je skočio kroz prozor šminkernice.

- Nisam želeo da i meni pred odlazak u penziju pričaju ono: "Dragi naš, bio si nam oslonac, zvaćemo te, dao si mnogo za nas...", a posle te svi zaborave. Da bih sve to izbegao, zaključao sam se u šminkernici, napisao krejonom na ogledalu "Živela sloboda" i iskočio sam kroz prozor. Srećom, ta prostorija je bila u prizemlju. Eto, tako sam se oprostio od glume - ispričao je glumac jednom prilikom.

Zoran Rankić
foto: Printskrin/Jutjub

Kako su mediji prenosili nakon njegove smrti, umro je zaboravljen od svih i ogorčen zbog toga što nakon "Srećnih ljudi" nije dobio nijednu veću ulogu.

Sahranjen je 12. decembra 2019. na Novom bežanijskom groblju, a na večni počinak ispratilo ga je tridesetak ljudi, među kojima je bilo samo dvoje njegovih kolega - glumac Vlasta Velisavljević i glumica Ljiljana Lašić.

Zoran Rankić, sahrana
foto: Ana Paunković

Podsetimo, Zoran Rankić bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji „Poslednji čin“ i Žarka Popare u TV-seriji „Srećni ljudi“, emitovanim na TV Beograd i RTS.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

(Kurir.rs/ Blic/ L. S)

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track