Upoznajte Čejsera, psa koji zna 1.000 reči!

Neverovatno

Upoznajte Čejsera, psa koji zna 1.000 reči!

Ludi svet -
Još kao petomesečno štene, Čejser je počela da shvata da objekti, kao što su njene igračke, imaju određena imena

Čejser, devetogodišnja ženka rase border koli, na nivou je intelegencije ravne detetu između jedne i tri godine.

Zahvaljujući znanju jezika, istraživač inteligencije kod životinja, Brajan Her ju je proglasio "najbitnijim psom za nauku" u ovom veku.

Učenje jezika je interesantan test za proveru inteligencije pasa, jer oni to rade nesvesno slično kao i deca kada uče prve reči. Najkarakterističnije je to što i deca i psi najbolje uče kroz igru. Igre kroz koje Čejsi uči jezik, oslanjanju se na traženje, pronalaženje, hvatanje njenih igračaka - kroz koje se ona instinktivno ponaša kao i svaki pripradnik njene rase.

Instinktivna igra u njenoj glavi stvara određene pojmove koja ona povezuje sa rečima. Sa njom onda može da se razgovara. Još kao petomesečno štene, Čejser je počela da shvata da objekti, kao što su njene igračke, imaju određena imena. Kao i dete, počela je da povezuje reči i znakove - npr. kada u ruci držim igračku izgovarao sam joj i ime.

Na taj način, pas je naučio da imenice i glagoli imaju nezavisna značenja i da mogu da se kombinuju na različite načine. Naučila je da jedna stvar može da ima više od jednog imena. Na primer, njena igračka može da se zove "igračka", a može da se zove i Frenklin. Shvatila je da jedna imenica može da označava nekoliko različitih stvari.

Već u prve tri godine života. znala je više od 1.000 reči koje su označavale njene igračke. Učenje kroz imitaciju zahteva od Čejser da ima konceptualno razumevanje, svesno ili nesvesno, da bi mogla da kopira ponašanje.

"Ako podignem neki objekat, recimo cipelu ili loptu i pitam Čejser da i ona pronađe i podigne jedan - to bi za nju delovalo kao apstarktni izazov, koji podrazumeva razumevanje. Pretpostavljam da bi trebalo da pronađem nešto sa istim karakteristikama. Ovo isto važi i za razvojni proces kod dece", kaže profesor psihologije Džon W.Pajli.

Interesantno je da pored pasa i slonovi razumeju kada im ljudi nešto pokazuju, dok to nije slučaj sa šimpanzama, koje su nam među životinjama najbliži srodnici. Nauka je toliko napredovala da ćemo biti u mogućnosti na poređamo životinje, hijerarhijski po inteligenciji.

Psi su od svih životinja najzahvalniji za eksperimente za učenje jezika, zbog istorije njihovog razvoja kroz koju su bili povezani sa ljudima i jedinstvenog društvenog odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track