(VIDEO) MIRSO IZ BOSNE: Vi Srbi znate da pravite čvarke, ali ne znate da ih jedete!
Foto: Printscreen

Neobično takmičenje u Prijedoru

(VIDEO) MIRSO IZ BOSNE: Vi Srbi znate da pravite čvarke, ali ne znate da ih jedete!

Ludi svet -
Mirso Mrkalj iz Bišćana apsolutni je pobednik takmičenja u brzom jedenju čvarka koje je počistio u rekordnom roku i uzeo titulu šapiona Čvarčijade u oštorj konkurenciji 15 takmičara koji su u jedenju bodreni uz muziku AC/DC

PRIJEDOR - Mirso Mrkalj iz Bišćana, koji je posle takmičenja u brzom jedenju čvarka, koje je održano 12.decembra ove godine u Prijedoru prozvan “ veličanstveni”, prvi je svetski prvak u brzom jedenju čvaraka.

- Svaka čast vama Srbima, znate praviti čvarke ali ne znate ih jesti - rekao je u svom pobedničkom govoru Mirso Mrkalj koji je u rekordnom roku počistio činiju čvaraka, što je izazvalao salvu smeha prisutih posetilaca i takmičara koji su govor pozdravali aplauzom.

Kafana „Kod Neđe Debelog“ u Prijedoru ušla je tako u istoriju kao prvi domaćin „Čvarčijade“, na kojoj je učestvovalo 15 takmičara.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Njihov zadatak je bio da što pre pojedu porciju čvaraka od oko 100 grama, a bili su bodreni od strane nekoliko desetina navijača uz taktove grupe AC/DC i njihove pesme „Thunderstruck“, (ne)zvanične himne ovog takmičenja.

U oštroj konkurenciji Mirso je odneo pobjedu ispred Prijedorčanina Emira Hodžića i Banjalučanina Gorana Gavrića Grge. Pošto su sve nagrade bile jednako vredne, oni najbolji su mogli prvi da biraju.

Mirso je odabrao par domaćih priglavaka(izuzetno očuvanih), Emir svežanj komuša od poplavljenih kuruza dok je Grga uzeo original „starke“ iz 1994. godine (broj 37).Treba reći i da je gazda Neđo „Debeli“ večeras postao „apsolutni gospodar holesterola“ i jedini jahač „svinjokalipse“.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

„Ja sam u ovoj kafani na svakoj svečanosti, bilo šta da se organizuje. Prijavom na ovo takmičenje želio sam da pokažem nekim pojedinim ljudima da drukčije razmišljaju o nama muslimanima, da mi nismo Turci, da smo mi samo muslimani i živimo na ovom području i družimo se sa Neđom i ovim ljudima i sarađujemo s njima. Ja bih jedino molio politiku da nas pusti kraju.

Hoću reći da je nama stalo do našeg života, našeg druženja. Ovi priglavci su meni drag poklon i ja ću to rado u srcu nositi i biti na nekakvoj manifestaciji, bilo u Neđinoj kafani ili mojoj kafani. Bitno je da zajedno živimo na ovim prostorima, tako smo živeli pre rata a tako ćemo živeti i dalje“, rekao je pobednik.

Mirso je odgovorio i na pitanje o kvalitetu čvaraka.„Čvarci su bili super mada i ja znam praviti čvarke i više puta sam pravio. Super su i verovatno sam zato i odneo prvu pobedu. Konkurencija je bila jaka, ali moj apetit i moj želudac je to pobedio“, dodao je Mirso Mrkalj.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na pitanje, da li mu drugi Bošnjaci zamjeraju što jede čvarke, Mirso je odgovorio odrično.

„Ne zameraju mi. Mi smo takva nacija da ne gledamo šta ko drugi radi. Svako živi svoj život i svako jede ono što njemu odgovara. Muslimani ne jedu svinjsko meso ne iz vere već iz zdravstvenih razloga, ali ja, dok god mi zdravlje dozvoljava, to konzumiram i niko mi ne zamera to, ni u familiji, ni u mojoj veri, niko me zbog toga ne progoni niti me šikanira“, rekao je Mirso Mrkalj, prvi svetski prvak u brzom jedenju čvaraka.

Prijedorčanin Emir Hodžić svetski je viceprvak.

„Bilo je prilično napeto u jednom trenutku ali ponosan sam na drugo mjesto. Drago mi je da sam u svom gradu na svetskom takmičenju te vrste. Mnogi ljudi će imati kritike prema ovakvom jednom okupljanju zbog raznih razloga, verovatno zaštita životinja i tako dalje, ali meni lično je bilo drago biti deo ovoga u svom gradu Prijedoru sa svojim ljudima a sad se želim vratiti u kafanu i družiti s njima“, rekao je svetski viceprvak i dodao nije znao da će biti drugi jer je mislio da će biti peti ili šesti.

„Želeo sam samo učestvovati i bio sam iznenađen drugim mjestom. Mislim da mi je falilo nekih šest sekundi. Od nagrada sam izabrao komušu, jer u našem narodu, pogotovo danas u ekonomskoj krizi, mislim da je ovo jedna simbolična nagrada i da ću ja ovo čuvati dugo dugo vremena kao simbol našeg naroda u 21. veku“, dodao je Emir Hodžić.

Goranu Gavriću Grgi iz Banjaluke ovo je bilo prvo učešće na jednoj ovakvoj manifestaciji.„Osvojio sam treće mesto ali naredne godine dolazim 20 kila teži i pobjeđujem Mirsu sigurno. Za takmičenje sam saznao od kolege preko društvenih mreža, on mi je javio.

Skupila se u Banjaluci ekipa od nas sedam i došli smo sa dva auta“, rekao je Grga naglasivši da je bitno druženje, muzika, rokenrol.„Za treće mesto sam uzeo navredniju nagradu, All Star patike iz 1994. godine, izgleda da su original. Pokloniću ih devojci, broj su 37, mislim da joj odgovara“, dodao je uz osmeh ovaj Banjalučanin.

( prijedordanas.com/ATV Bl)

http://www.youtube.com/watch?v=JW3fUk2lrn4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track