NAJVEĆA PREVARA POČETKOM 20. VEKA: Fotograf ubeđivao ljude da može da ih slika sa duhovima
Foto: National Media Museum/Flickr

Obogatio se na tuđoj nesreći

NAJVEĆA PREVARA POČETKOM 20. VEKA: Fotograf ubeđivao ljude da može da ih slika sa duhovima

Ludi svet -
Do 1922. godine Houp je poprilično dobro zarađivao na svojim prevarama po Londonu radeći kao fotograf i profesionalni medij, kako se nazivao. Podršku mu je pružao čak i čuveni Ser Artur Konan Dojl koji je stvorio Šerloka Holmsa

Početkom 20. veka Britanac Villijam Houp tvrdio je kako ima vezu s duhovnim svetom jer je navodno imao mogućnost da uhvati slike duhova na svojim fotografijama. S vremenom je Houp osnovao i grupu fotografa koja se nazivala "Crewe Circle" s kojima je odlazio kod ožalošćene porodice koje su izgubile nekog u Prvom svetskom ratu i govorili im kako mogu da dokažu da su njihovi voljeni još uvek na neki način uz njih.Do 1922. godine Houp je poprilično dobro zarađivao na svojim prevarama po Londonu radeći kao fotograf i profesionalni medij, kako se nazivao. Podršku mu je pružao čak i čuveni Ser Artur Konan Dojl koji je stvorio Šerloka Holmsa.Naučnici ga raskrinkaliIpak, skeptici su 1922. godine uspeli da razotkriju Houpove prevare pa su u Sajentifik Amerikanu opisali ceo proces i trikove kako su nastajale Houpove fotografije. On je, naime, koristio višestruke ekspozicije, odnosno na istoj ploči napravio je po nekoliko snimaka koje bi rezultirale jednom fotografijom pa bi na njoj videli ljude kojih zapravo nije bilo na originalnom snimanju.Uprkos tome, Ser Dojl nastavio je da pruža podršku Houpu verujući kako ima sposobnost komunikacije s natprirodnim silama.Dojl je čak napisao i celu knjigu kako bi stao u obranu Houpa i duhovne fotografije, a nazvao je ‘The Case for Spirit Photography’. Houp je nastavio da snima portrete s duhovima sve do 1933. godine kad je preminuo, a Dojl je do samog kraja bio uz njega.

Te fotografije danas mogu da se nađu u američkom Nacionalnom Medijskom Muzeju, a kako izgledaju, možete da pogledate u nastavku.

Fotografije je počeo da snima posle Prvog svetskog rata

Varao je ožalošćene porodice

 foto National Media Museum/Flickr
foto National Media Museum/Flickr

Uveravao ih je da je profesionalni medij

foto National Media Museum/Flickr
foto National Media Museum/Flickr

Mnogi su verovali kako može da komunicira s duhovima

Snimao je porodične portrete uveravajući ih da će se na njima pojaviti duh

Koristio je višestruke ekspozicije kako bi stvorio lažne slike duhova

Ser Dojl bio je jedan od njegovih pristalica.

Houp je raskrinkan 1922. godine

Uprkos tome, snimao je portrete s duhovima sve do svoje smrti

Preminuo je 1933. godine

Houp nikad nije priznao prevaru

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track