HUMANITARNI KONCERTI: Muzika spojila Japan i Srbiju
Foto: Saša Urošev

Još jedna potvrda prijateljstva dva naroda

HUMANITARNI KONCERTI: Muzika spojila Japan i Srbiju

Pop kultura -
Prihod od humanitarnih koncerata mladih muzičara iz Fukošime i njihovih kolega iz Srbije, namenjen za nabavku instrumenata na kojima će svirati najtalentovanija deca

KIKINDA: Humanisti!Da za miziku kao ni osećanja koje umetnici prema njoj gaje, ne postoje granice, dokazali su članovi muzičke škole iz japanskog grada Fokušime.

U okviru serije humanitarnih koncerata "Tako daleko, a tako blizu“, koje organizuju Rotari klub "Čukarica“ , udruženje "Uvek sa decom“ i Hemofarm fondacija, mladi japanski umetnici i njihove kolege iz Beograda, Pančeva , Subotice i Kikinde, punili su dvorane izvodeći japanske i srpske kompozicije.

Sav prihod namenjen je za nabavku instrumenata za najtalentovaniju decu muzičkih škola u ovim gradovima. Daroviti japanski učenici muzičke škole “Fukushima Junior Orchestra” nije krili da ih je iznenadila tradicionalna srpska gostoprimljivost:

"Svi su prema nama predustretljivi i prijateljski raspoloženi. Naravno, prvo što me asocira na Srbiju jeste Novak Đoković. Sviđa mi se vaš teniser, ali i ritam srpskih kompozicija. Fascinatno je sa kakvom posvećenošću sviraju moje kolege iz Srbije. Sviđa mi se i vaše kolo", ­kaže za Kurir sedamnaestogodišnji Tsubatsa.

Poput njega i godinu mlađa Haruka, nada se da će ovo neće biti njen prvi i poslednji borakav u Srbiji: "Izuzetno smo lepo primljeni. Za muziku ne postoje barijere. Ona može da prodre do svih. Srećna sam što ćemo zajedno, na ovaj način, omogućiti nekoj darovitoj deci da imaju svoje instrumente", rekla je ona.

Uoči koncerta, Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda, upriličio je prijem za japanske muzičare: "I ovaj koncert je potvrda iskrenog prijateljstva dva naroda. U prošlosti je Japan pomagao Kikindu u raznim projektima. Nadamo se da će i u budućnosti biti tako. Zahvaljujemo se narodu Japana za sve ono što su učinili za našu zemlju­", kazao je Markov.

Odlikovana osvedočena humanistkinjaGoste iz Japana predvodi prof. Icuko Teruoka, istaknuti humanista koja je u svom dugogodišnjem radu više puta organizovala veliki broj humanitarnih akcija za pomoć najugroženijim građanima Srbije, najčešće deci. Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, potpisao je ukaz o odlikovanju profesorke Icuko Teruoke zlatnom medaljom na Dan državnosti Republike Srbije, zbog izuzetnih zasluga u oblasti humanitarnih delatnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track