LEGENDARNI DUET KOJI JE POKORIO CEO SVET: Publika je HIPNOTISANO pratila svaki njihov pokret! Otkrivene sve tajne KULTNOG MJUZIKLA
Foto: Profimedia

FILM SA NAJVEĆOM ZARADOM 20. VEKA

LEGENDARNI DUET KOJI JE POKORIO CEO SVET: Publika je HIPNOTISANO pratila svaki njihov pokret! Otkrivene sve tajne KULTNOG MJUZIKLA

Pop kultura -

Ples koji su Travolta i Olivija odigrali pre više od četiri decenije za potrebe ovog mjuzikla, možda je i najviše zaslužan za popularnost čitavog projekta.

Briljantin je jednostavno pokorio svet, a Olivija, kao i Travolta stekli planetarnu slavu.

Olivija je glumila Sendi Olson u mjuziklu o tinejdžerima 1978. godine upletenim u uspone i padove srednjoškolske romanse. Film, u kojem je Džon Travolta glumio "lošeg dečka" Denija Zuka, doneo je neverovatnih 160 miliona dolara samo prve godine. Neverovatna umetnost koja je prikazana u ovom filmu prosto je hipnotisala publiku širom sveta.

Briljantin
foto: Profimedia

Uz vrhunske izvedbe Džona Travolte i Olivije Njutn-Džon, omogućio je gledaocima da urone u melodramu adolescencije iz 1950-ih, prepunu uglađenih dečaka, stidljivih devojčica i eksplozivnih plesnih numera.

Zasnovan na scenskom mjuziklu Džima Džejkobsa i Vorena Kejsija iz 1971. godine, u kojem su igrali poznati glumci, uključujući Ričarda Gira i Berija Bostvika, film „Briljantin“ je zamenio originalno šmekersko okruženje Čikaga za vrelinu zapadne obale. Međutim, nakon premijere 1978. „Briljantin“ je dobio pomešane kritike.

Ovog vikenda počinje plesni talent šou, kakav još nije viđen kod nas!

Novi zabavni format Kurir televizije "Rame uz Rame sa Draganom" emitovaće se od 21. oktobra, svake subote i nedelje od 20 časova.

Dragana Mirković
foto: Promo

Najveća regionalna muzička zvezda Dragana Mirković sa svojim timom izabrala je 14 takmičara koje će voditi kroz uzbudljivu avanturu.

Oni će se gotovo tri meseca boriti za priliku da zasijaju na sceni rame uz rame sa Draganom Mirković na njenom jubilarnom koncertu, ali i za glavnu nagradu - milion dinara. Kako će izgledati njihova plesna borba, da li će iskoristiti mogućnost da zablistaju i otvore put ka uspehu, pratite na Kurir televiziji subotom i nedeljom od 20 časova!

00:35

SPEKTAKULARNI ŠOU RAME UZ RAME SA DRAGANOM OD 21. OKTOBRA NA KURIR TELEVIZIJI

„Nikada nisam video ružniji mjuzikl ovolikih razmera“, napisao je tada jedan kritičar za „Vašington post“. Međutim, u decenijama nakon toga, prikupio je posvećene fanove i sledbenike. Proizvedeno je bezbroj spin-ofova i rimejkova, uključujući „Briljantin 2“ iz 1982, uključujući i predstojeću prikvel seriju „Grease: The Rise of the Pink Ladies“.

Sećamo se „Briljantina“ kroz uspomene glumačke ekipe, u kojoj su pored Džona Travolte (Deni Zuko) i Olivije Njutn-Džon (Sendi Olson), bili i Džejmi Doneli (Jan), Majkl Tući (Soni), Beri Perl (Dudi) Keli Vord (Paci), Dina Menof (Marti Marašino), Didi Kon (Frenči)

Briljantin
foto: Printscreen/Youtube

“Briljantin” je nastao u podrumu u Čikagu i likovi su zasnovani na stvarnim ljudima, zbog čega su nam tako bliski. Bio sam na audiciji za prvu kompaniju koja je izvela predstavu iz Čikaga na Brodvej. Bio sam zamena za Jana, i u tom trenutku je prvobitna glumačka ekipa bila veoma zatvorena grupa. Bilo je pomalo kao da sam novo dete u školi.

“Briljantin” ne bi postojao bez imena kao što je Džon Travolta.

Džon je bio taj koji je želeo Oliviju Njutn-Džon za ulogu Sendi. Neuobičajeno za zvezdu poput nje, tražila je da pogleda snimak na ekranu jer je bila pevačica, a ne glumica, i nije bila sigurna jer je bila dosta starija od Džona. Postavili smo kompletan filmski test scene vožnje i bila je savršena. Bila je toliko dobra da nisam imao rezervnu Sendi – da je Olivija rekla ne, videli biste me u filmu u suknji sa plavom perikom!

Briljantin
foto: Profimedia

Tokom snimanja, Travolta je pozvao glumačku ekipu na projekciju novog filma koji je snimio, ali je tek trebalo da bude objavljen: “Groznica subotnje večeri”.

Kada je “Paramount” objavio “Briljantin” u junu 1978, film je ostvario ogroman uspeh na blagajnama, ali su glumci i kritičari imali različite reakcije.

Briljantin
foto: Printskrin

Četrdeset pet godina kasnije, film je jedan od mjuzikala sa najvećom zaradom 20. veka.

Ovaj veliki studijski film je zapravo postao kultni. Film je bio pravi pogodak, jer su se 50-te oživele, a muzika je album stavila na top-liste decenijama.

Predstava kao koren filma je učinila "to nešto" što niko nije uspeo da ponovi. Možda je to lagana zabava, ali tu postoji dubina koja dopire direktno do srca ljudi i čini ih srećnim.

(Kurir.rs/Telegraf/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track