GDE JE DANAS PRVA JUGOSLOVENSKA "STARLETA"? Amerikanke nisu imale šanse, zavela Paćina i Džegera, sa PAPOM PRIČALA PIJANA U MINIĆU
Foto: Printscreen Youtube / Diana Niven Becirovic

da li je se sećate?

GDE JE DANAS PRVA JUGOSLOVENSKA "STARLETA"? Amerikanke nisu imale šanse, zavela Paćina i Džegera, sa PAPOM PRIČALA PIJANA U MINIĆU

Pop kultura -

Na sam pomen reči "starleta" mnogima se digne kosa na glavi. Ovako nešto ne čudi ako se uzme u obzir da se starletama danas mahom zovu devojke bez škole i zanimanja, koje su slavne po... realno gledano, ne pohvalim stvarima.

No, nije oduvek bilo tako. Uzmimo za primer ženu koja važi za prvu jugoslovensku starletu. Dijana Niven Bećirović bila je lepa kao san, provokativna, skandalozna, buntovna, a opet obrazovana, neustrašiva, spremna da grize za dobru priču.

Ko je Dijana?

Tokom života razvila je internacionalnu novinarsku karijeru, iako je svoj put počela kao model, kada je imala samo 14 godina. Bila je toliko lepa da su neretko smatrali da je jedna od najlepših devojaka stare Juge tih davnih osamdesetih.

Pozirala je na naslovnicama časopisa koje su pre nje bile rezervisane samo za američke devojke, međutim, protiv nje nijedna nije imala šanse.

Osvajala naslovnice

Rođena je 1962. godine u siromašnoj porodici u Lukavcu kod Tuzle, gde se niko pre nje od početka sveta pa do te 1981. godine nije slikao nag. A ona je to učinila - pozirala je za "Startovu" duplericu u svoj lepoti svog jedrog tela!

Bila je i jedna od "Cura s Jadranske obale" u "Plejbojevom" editorijalu 1981. Slike tadašnjih YU lepotica koje su obnažene stale pred objektiv izašle su i u nemačkom izdanju Plejboja pod nazivom "Titove devojke"!

Nije trebalo modnim agentima mnogo da primete tada 14-godišnju Dijanu, a 1984. godine je otišla u Italiju gde je postala model slavnih brendova kao što su "Versace" i "La Perla".

Uspešna novinarka

Srednju školu pohađala je u Sarajevu, i usput - nesvakidašnje lepa - snimala reklame za socijalističke privredne gigante. Od studija glume odustala je u poslednjem času i upisala se na žurnalistiku... Kasnije, završiće još dva fakulteta.

Sredinom 80-ih napustila je Jugoslaviju i krenula put Italije, gde se nakon uspešne manekenske karijere okrenula pozivu novinara.

- Živela sam u Milanu i družila se s Vladom Pravdićem, klavijaturistom “dugmića”. Bio je zaljubljen u mene, ali ođedanput se pojavio Goran Bregović. A kad Goran nešto hoće, onda to i dobije. I tu je krenuo sukob dvojice članova benda. A da li me je Goran ukrao od Vlade? Pa jeste - otkrila je ona jednom prilikom.

Takođe se prisetila da se Niki Lauda tukao zbog nje, da su joj se udvarali Rod Stjuart i Kevin Kostner, i da je pričala sa papom Pavlom II iako je bila “pijana i u miniću”.

Naime, zaposlila se na RAI, gde je vodila jednu religioznu emisiju. Koliko je bila uspešna u novinarskom poslu svedoči činjenica da joj je papa Jovan Pavle II tri puta davao intervju, baš kao i Benedikt XVI dok je još bio kardinal.

Ostaće upamćeno da je baš ona uradila poslednji intervju sa slavnim vozačem Formule 1 Ajrtonom Senom. Prvog maja 1994. godine Brazilac je poginuo u udesu tokom Velike nagrade San Marina, a Dijana je dva dana pre toga razgovarala sa njim o pitanjima života i smrti.

Gde je danas?

Dijana danas ima 60. godina i već duže vreme živi u Los Anđelesu. Završila je i American Film Institute i radila je kao producentkinja ne nekim holivudskim filmovima.

(Kurir.rs/Wanted/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track