Preminula glumica Karen Blek

Preminula glumica Karen Blek

Pop kultura -
Probila se ulogom prostitutke na LSD-u u hipi klasiku "Goli u sedlu" i zahvaljujući tom filmu dobila je ulogu konobarice koja izlazi sa likom Džeka Nikolsona u ostvarenju "Pet lakih komada"

LOS ANĐELES - Američka glumica Karen Blek, koja je igrala u preko 100 filmova uključjući "Pet lakih komada", "Goli u sedlu" i "Nešvil", preminula je u Los Anđelesu.

Njen suprug Stiven Ekelberi rekao je da je glumica preminula u sredu od raka. Imala je 74 godine. Poznata po punim usnama i gustoj, talasastoj kosi čija se boja menjala iz filma u film, Blek je često igrala živahne, problematične ili ugrožene žene.

Probila se ulogom prostitutke na LSD-u u hipi klasiku "Goli u sedlu" i zahvaljujući tom filmu dobila je ulogu konobarice koja izlazi sa likom Džeka Nikolsona u ostvarenju "Pet lakih komada".

Za tu ulogu bila je nominovana za Oskara i dobila je Zlatni globus. Tokom karijere sarađivala je sa Robertom Redfordom u filmu "Veliki Getsbi", Čarltonom Hestonom u "Aerodrom 1975".

Bila je nominovana za Gremija pošto je napisala i izvodila pesme u "Nešvilu" Roberta Altmana gde je igrala kantri pevačicu.

U poslednjem filmu Alfreda Hičkoka "Porodična zavera" iz 1976. igrala je kradljivicu nakita.

Iako je od 1970ih konstantno radila bila je više kultna ikona nego holivudska zvezda. U poslednje vreme gostovala je u serijima "Red i zakon", "Party of five" i igrala u više horor filmova.

Radila je i kao scenarista i dramaturg i napisala je mjuzikl "Mišouri Waltz" i "A View of the Heart", komad za jednu ulogu u kome je igrala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track