ARHIV TAJNE SLUŽBE OBELODANIO: Koko Šanel bila je tajni agent
Foto: Profimedia

Potvrđena javna tajna

ARHIV TAJNE SLUŽBE OBELODANIO: Koko Šanel bila je tajni agent

Pop kultura -
Legendarna Koko Šanel bila je špijunka nacističke Nemačke, ukazuju dokumenti francuske tajne službe koji navode se da je slavna francuska dizajnerka bila registrovana kao agent Abvera, ali istoričari smatraju da ona to možda i nije znala.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Poznata francuska dizajnerka Koko Šanel bila je agent nemačke obaveštajne službe „Abver“ za vreme Drugog svetskog rata, prenosi AP, pozivajući se na arhiv francuske tajne službe koji je objavljen u sredu.

Dosije sa imenima hiljade agenata nacista čuvao se dugo godina u zamku Vensen, istočno od Pariza. U njemu se nalazilo ime i Šanelove. Poznato je da je ona 1942-43. godine bila ljubavnica i agent barona Hansa Gintera fon Dinklagea koji je bio ataše u ambasadi Nemačke u Francuskoj.

~~DID YOU KNOW.....Evidence is coming to light to confirm the theory of Coco Chanel being a Nazi spy.Documents...

Posted by Judith White on Tuesday, January 13, 2015

Po mišljenju Frederika Kuginera, odgovornog za čuvanje arhiva, dizajnerka se smatrala agentom nemačke obaveštajne službe, ali da možda sama nije znala za to.

New book suggests Coco Chanel was a Nazi spyAccording to a recently published book, "Sleeping With The Enemy: Coco...

Posted by my History Digest on Friday, December 5, 2014

Ipak, prema drugim podacima, na račun Šanelove se nalazi više od deset uspešno izvedenih špijunskih misija.

Prema tvrdnjama istraživača, Šanelova je počela da sarađuje s nacistima u vreme poraza francuske vojske 1940. Ubrzo se vratila u Pariz i preselila u hotel „Ric“, sedište pilota Luftvafea u Francuskoj.

Koko je bila u vezi sa oficirom Gestapoa, baronom Hansom Ginterom fon Dinklageom, pa se toliko zbližila s vrhom nacističkih snaga u Parizu da su je 1943. slali u Madrid da iskoristi poznanstvo s Vinstonom Čerčilom i ugovori primirje s Britanijom.

"Čerčil je ignorisao njene zahteve. Koko Šanel je pokazala neverovatnu megalomaniju i naivnost kad je mislila da može da ubedi Čerčila u tako nešto", rekao je istoričar Anri Židel.

Dokumenti dokazuju da je Koko Šanel imala tajno ime Vestminster (asocijacija na njenu ljubavnu vezu s vojvodom od Vestminstera), a zvanični broj u Abveru bio joj je F-7124. Taj dokument je čuvan u Ministarstvu odbrane Francuske.

Istoričar Frank Feran čak tvrdi da je Šanelova koristila svoje nacističke veze kako bi ponovo preuzela posao prodaje parfema, koji je prodala jednoj jevrejskoj porodici 1924. Međutim, pre toga je taj biznis već kupila jedna nemačka porodica, pa to nije bilo moguće.

Chanel The Fashionista Nazi A time in the life of French fashion designer Coco Chanel which has been brought out to...

Posted by Carlos Avila on Thursday, August 27, 2015

Koko Šanel, poznata francuska dizajnerka, preokrenula je svet ženske mode, uvodeći mnoge elemente tradicionalne muške garderobe. Koko se u dizajniranju svoje odeće vodila principima raskošne jedinostvenosti.

(Fonet/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track