(FOTO) ŠERBEDŽIJA O STANJU NA BALKANU: Čini mi se da nikada nije bilo gore!
Foto: Profimedia

Pesimističan

(FOTO) ŠERBEDŽIJA O STANJU NA BALKANU: Čini mi se da nikada nije bilo gore!

Pop kultura -

Na ovogodišnjem 45. po redu Međunarodnom filmskom festivalu "Fest" u Beogradu, prikazan je film hrvatsko-finsko-makedonske produkcije "Oslobođenje Skoplja", a autora filma, Radeta Šerbedžiju pitali su, između ostalog, da se osvrne na trenutnu situaciju u regiji.

"Čini mi se da nikad nije bilo gore", odgovorio je legendarni glumac i napomenuo da više o tome jednostavno ne može priča.

Film "Oslobođenje Skoplja" napravljen je po uzoru na pozorišnu predstavu Dušana Jovanovića.

"To je jedna od najvažnijih predstava u kojoj sam učestvovao. Izvanredan tekst, savremena drama. I nije u pitanju samo naša predstava koju je režirao Ljubiša Ristić i koja je bila odlična. Treba reći da su postavke rađene i u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani. U Skoplju ju je režirao Unkovski. I sve su bile dobre. A mi smo sa našom proputovali celi svet. Bila su to zanimljiva putovanja, kao što je i proces rada bio jedan od onih koji te obeleže za čitav život", rekao je Šerbedžija.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Priča je data iz perspektive dečaka koji odrasta u ratnim užasima dok mu se otac bori sa partizanima, a majka se zapošljava kod nemačkog oficira kako bi od nacista spasila supruga svoje sestre.

"Uvek je važna dobra tema, skrojeni karakteri, ali moj osnovni razlog zašto sam uopšte radio film je upravo dečak", pojasnio je Šerbedžija.

"Dete od desetak godina živi jednim životom. Dete je dete. Igra se, gleda reku, potok, šumu, trči s prijateljima, osluškuje ptice, gleda nebo i otkriva jedan čarobni svet. I odjedanput se pojave nekakve uniforme, namrštena lica, strah, crne stvari, smrti, stradanja... Počinju padati bombe na njegov grad, ljudi oko njega umiru, nesreća na sve strane. I on odjedanput upoznaje užas života. Umesto čari detinjstva, u kojima odjekuje lepota življenja, on odjedanput spoznaje užas. I nema nijedne generacije koju nije zahvatio rat. Na našem prostoru posebno. To je bio razlog za film", zaključio je.

(slobodna-bosna.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track