(VIDEO) 45 GODINA OD SMRTI DŽIMA MORISONA: U njemu je živeo duh mrtvog Indijanca

Sećanje na velikog umetnika

(VIDEO) 45 GODINA OD SMRTI DŽIMA MORISONA: U njemu je živeo duh mrtvog Indijanca

Pop kultura -

Američki pesnik i rok zvezda, frontman Dorsa Džim Morison pronađen je mrtav u kupatilu svog stana u Parizu pre tačno 45 godina, a ovo su samo neke od interesantnih crtica iz njegovog života.

Duša mrtvog Indijanca

Morison je rođen je 8. decembra 1943, a oca je upoznao tek kada je imao dve godine. Kao dete, 1947. bio je svedok saobraćajne nesreće u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da je duša mrtvog Indijanca "ušla u njegovu" i da je s njim ostala kroz život. To ga uverenje neće napustiti do smrti, čak u pesmi "Peace Frog" opisuje to iskustvo.

Bend dobio naziv po knjiziMnogi veruju da ime njegovog benda potiče iz naslova knjige koju je napisao Aldous Huxley. Knjiga se bavi uticajem droge na ljudsku percepciju, a zvala se ‘The Doors of Heaven and Hell’ ("Vrata raja i pakla").Kako su nastali Dorsi,

Iako se njegova porodica nadala da će prijaviti u američku vojsku, završio je školu George Washington u Aleksandriji, a kasnije odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje studije kinematografije na UCLA, koji je završio do kraja i upoznaje klavijaturistu Reja Manzareka s kojim osniva bend.

Naljutio Eda SalivanaKada su ga pozvali da gostuje u šou Eda Salivana, Morison je pristao da promeni stihove pesme ‘Light My Fire' tako da se izbegne tematiku droge i konzumiranja. Ipak, u poslednji tren se predomislio i otpevao pesmu s originalnim stihovima. Cela situacija toliko je razljutila voditelja da nije hteo da se rukuje s bendom i nikada ih više nije zvao u svoj šou.

Osim što je bio pevač Dorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pesmu 'The Unknown Soldier'.

Žena su ga obožavaleŠto se tiče ljubavnog života, bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje neodoljive harizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mesto imala je Pamela Susan.

Misteriozna smrt u ParizuMorison se u Pariz doselio posle 1971. i tamo je živio s partnerkom Pamelom Kurson. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog službeno je bio naveden srčani udar. Nikad nije obavljena obdukcija tela, pa je ta činjenica već godinama plodno tlo raznim teorijama zavera. Dva dana nakon što je sahranjen, objavljeno je da je preminuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track