REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Srpski naučnik izumeo svetlosni mač!

Podvig

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Srpski naučnik izumeo svetlosni mač!

Tech -
Fizičar sa Harvarda Mihail Lukin i njegov kolega Vladan Vuletić sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) uspeli su da naprave nešto što niko nikada pre njih nije

SAD - Fizičar sa Harvarda Mihail Lukin i njegov kolega Vladan Vuletić sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) uspeli su da naprave nešto što niko nikada pre njih nije - spojili su fotone tako da stvaraju molekule.

Fotoni inače nemaju masu i međusobnu interakciju, međutim Lukin i Vuletić su stvorili medij (ultra hladni plin) unutar koga su počeli da komuniciraju i da se ponašaju poput molekula.

Slikovito, ono što se potom dobija moglo bi da se uporedi sa svetlosnim mačevima kakve smo viđali u filmskom serijalu Zvezdani ratovi jer se fotoni međusobno odbijaju i guraju. Takvu smo situaciju donedavno u fizici poznavali samo u teoriji tako da ovo otkriće prkosi dosad stečenom znanju o svetlosti.

"Ako uperite dva lasera jedan prema drugom, neće se dogoditi baš ništa jer će svetlosne čestice naprosto proći jedna kroz drugu. Međutim, sada imamo situaciju u kojoj fotoni imaju toliko snažnu interakciju da formiraju molekule", rekao je Lukin.

"Da bismo napravili kvantni računar, potreban nam je sistem koji može da prenosi kvantnu informaciju pa bi nam ovaj proces upravo to omogućio jer upravo fotoni mogu najbolje da očuvaju kvantnu informaciju. Naposletku, ovo bi nam moglo pomoći da jednoga dana od svetla stvorimo kompleksne trodimenzionalne strukture kao što su na primer kristali", dodao je Lukin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track