Bez nauke nema ni razvoja ekonomije!
Foto: Zorana Jeftić

Regionalna konferencija istraživača u Beogradu

Bez nauke nema ni razvoja ekonomije!

Tech -
Ulaganje u promociju nauke, koja kod nas doživljava renesansu, nije potrošnja, već je investicija, poručio ministar Jovanović

BEOGRAD - Ulaganje u nauku se isplati!Zajednički zaključak učesnika prve Regionalne konferencije za promociju nauke SCIPROM jeste da su nauka i inovacije od najveće važnosti za razvoj ekonomije i privrede u zemlji! Dvodnevni skup, koji je organizovao Centar za promociju nauke pod pokroviteljstvom Uneska, u glavni grad Srbije doveo je stotinak govornika, naučnika i stručnjaka za promociju nauke sa ciljem da se umreže, uspostave i ojačaju vezu između nauke i društva.PopularizacijaAleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, istakla je da je imperativ da se nauka implementira u društvo i da u njemu zauzme odgovarajuće mesto.- Ovde smo ne bi li smo ukazali na pravac kojim bi nauka trebalo da se kreće, što je od izuzetnog značaja za političku, kulturnu, pa i ekonomsku sferu koja je određena naukom - rekla je ona, a o delotvornosti popularizacije koju Centar obavlja najbolje govori podatak da se ove godine 50 odsto mladih prijavilo za izučavanje matematike na Matematičkom fakultetu u Beogradu.Tomislav Jovanović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, rekao je da je smanjenje jaza između nauke i društva jedino moguće ako postoji dijalog između institucija i stručnih organizacija, akademske zajednice, medija i sveukupne javnosti.- Nauka je univerzalna i za nju nema granica. Ulaganje u obrazovanje i promociju nauke, koja poslednjih godina kod nas doživljava renesansu, ne treba da predstavlja potrošnju, već investiciju. Podsticanje ekonomskog razvoja društva zavisi od nauke, a jačanje regionalnih veza na naučnom polju istovremeno znači i jačanje ekonomskih veza. Srpska nauka je deo evropske i svetske nauke. Srbija je, uprkos svim teškoćama, uspela i uspeva da sačuva intelektualni potencijal - istakao je ministar prosvete.Deo EvropeDaljim povećanjem sredstava koja se izdvajaju za nauku, kako smatra ministar, Srbija će potvrditi svoje mesto u evropskom istraživačkom prostoru. Potvrda toga će, kako je dodao, biti povećanje budućih državnih ulaganja u nauku.Zasad je Evropska unija najveći donator u ovoj oblasti, istakao je Martin Kern iz Delegacije EU u Srbiji.

Domaćin... Aleksandra Drecun
Domaćin... Aleksandra Drecun

Više od 300 učesnikaNa brojnim sesijama, a u okviru 13 panela, program će pratiti više od 300 registrovanih učesnika, a biće predstavljeni regionalni i međunarodni projekti, planovi Evropske unije u okviru programa Horizont 2020, koji nosi naziv „Nauka u društvu i za društvo“. Govoriće se i o evropskim naučnim centrima, kampovima, radionicama, stipendijama i načinima kako da se naučno znanje prenese na društvo i mlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track